Повече от 150 се смятат за удавени в инцидент с лодка в Нигерия

Повече от 150 се смятат за удавени в инцидент с лодка в Нигерия

Претоварен кораб е потънал в река Нигер с четири потвърдени мъртви, според местните власти.

Повече от 150 души са изчезнали и се страхуват, че са се удавили в северозападна Нигерия в сряда, след като претоварена лодка, превозваща пътници до пазар, потъна в река Нигер, съобщиха местните власти.

Лодката е пътувала между централната част на Нигер и Уара в северозападната част на Кебби, когато е паднала, каза местният мениджър на Националната служба за вътрешни водни пътища Юсуф Бирма. 

„Капацитетът на лодката не беше до 180 пътника“, каза Бирма.

„Докато говорим, само 20 души са спасени живи, четирима загинали са потвърдени, докато останалите 156 души все още са в неизвестност и се смята, че са под вода.“

По-рано друг служител каза, че около 140 души са изчезнали след бедствието в сряда сутринта.

Трагедиите с лодки са често срещани по нигерийските водни пътища най-вече поради пренаселеността, лошото време и липсата на поддръжка, но пътните такси в сряда биха били една от най-смъртоносните злополуки в последно време.

„Лодката беше дървена лодка, която беше стара и много слаба, но тези хора не искаха да слушат, когато ги осведомявахме да намалят броя на пътниците, които носят в лодките си“, каза Бирма.

Той каза, че пътниците са се насочили към пазар в Малеле в района на местното правителство Боргу в Нигер, когато лодката е потънала след един час път.

Местният областен администратор Абдулахи Бухари Вара по-рано обвини инцидента в претоварване, тъй като лодката трябваше да превозва не повече от 80 пътници.

Плавателният съд също беше натоварен с торби с пясък от златна мина, каза той.

В началото на този месец 30 души се удавиха, когато претоварена лодка се преобърна в Нигер.

Лодката, превозваща 100 местни търговци, се е разделила на две, след като се е ударила в пън по време на буря, докато се връщат от местния пазар, според спешните служители.

Нигер е главната река на Западна Африка, преминаваща в полумесец през Гвинея до делтата на Нигер на Нигерия и е ключов местен търговски път за някои от страните.

Guardian, Превод: Алекс Тодоров

 

Станете почитател на Класа