Съоснователка на Black Lives Matter похарчи милиони за луксозни имоти

Съоснователка на Black Lives Matter похарчи милиони за луксозни имоти
  • Публикация:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    16.04.2021
  • Сподели:

Патрис Хан-Кулърс, съоснователка на движението BLM, самоописваща се като „марксистки лидер", се захвана с критикуващите я, след като станаха известни милионерските й разходи за недвижими имоти.


Дъждът от критики срещу нея гръмна миналата седмица, когато различни медии разкриха, че наскоро 37-годишната Кулърс е купила къща в ексклузивен квартал на Лос Анджелис на цена от 1,4 милиона долара. Данните породиха опасения относно използването на средствата от организацията, която тя ръководи, и които най-вече идват от дарения.


Според New York Post само в САЩ активистката е придобила четири луксозни жилища на стойност 3,2 милиона. В своя защита Кулърс обясни, че през целия си живот е работила в различни организации. "Аз също съм автор, писател, продуцент, учител, оратор и изпълнител на изпълнение. Обичам работата си във всички тези области и работя усилено, за да осигуря на семейството си", каза тя.


Освен това тя увери, че не получава заплата или икономически облаги от фондацията за глобална мрежа Black Lives Matter и счита, че "обвиненията са опит да я дискредитират и да тормозят нея и нейното семейство. Така фокусът се отдалечи от мястото, където трябва да бъде: прекратяване на превъзходството на белите", оплака се тя.


От своя страна Black Lives Matter пусна изявление в нейна защита, като нарече атаките срещу Кулърс " продължаване на традицията на терор от белите супрематисти срещу чернокожите активисти". "Това е обидно", добавиха те.


Те също така поясниха, че от 2013 г. - когато е създадена тази фондация - до 2019 г. тя е получила общо 120 000 долара за изпълнение на задачите си и че оттогава не е получавала никакъв вид възнаграждение.


След разкритията за имотите на активистката, нейните критици подчертаха също, че къщата в Лос Анджелис се намира в квартал, където живеят предимно бели хора, и я обвини, че е загърбила онези, за които е трябвало да се бори. Джейсън Уитлок, афро-американски журналист, нарече позицията й „лицемерна".


Според докладите Black Lives Matter е събрал над 90 милиона долара през миналата година. Някои лидери на подобни движения срещу расизма призоваха за разследване как се използват средствата от организацията, ръководена от Кулърс.

Станете почитател на Класа