НАСА откри промени в кратера "Щастливото лице" на Марс

НАСА откри промени в кратера "Щастливото лице" на Марс
  • Публикация:  Ж.Школски
  • Дата:  
    25.01.2021
  • Сподели:

Хората обичат да дават забавни имена на образувания в космоса, както в случая с известния кратер Гал на Марс, известен повече като „кратерът на щастливото лице". Въпреки по-малко сериозното си име, той е помогнал на учените да проследят климатичните тенденции във времето на червената планета.


Кратерът, продукт на въздействието на метеорит върху повърхността на планетата, се намира в района на южния полюс на Марс. Това замръзнало място стана значително по-голямо през последното десетилетие.


Сондата Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) на НАСА, която е в орбита около Марс от 2006 г., за първи път засне „Щастливото лице" през 2011 г., използвайки мощната си камера с висока разделителна способност (HiRISE). Изследователите сравняват това изображение с това от 13 декември 2020 г. Разликата е в количеството замръзване, което покрива дъното на кратера.


"Неясните характеристики на полярната шапка се дължат на Слънцето, което сублимира въглеродния диоксид в тези кръгли модели", пише в изявление Рос Бейер, член на екипа на HiRise на MRO. „Можете да видите как девет години от тази термична ерозия са увеличили устата на Щастливото лице."


„Носът на Щастливото лице също е преобразен от две различни кръгли петна. Mars Reconnaissance Orbiter следи сезонните промени, но този вид наблюдение в продължение на почти десетилетие ни помага да разберем по-дългосрочните климатични тенденции на червената планета", каза Бейер.

Станете почитател на Класа