Воденият от Китай и Русия ЕАИС заменя търговията в долари и евро с вътрешни валути

Евразийският икономически съюз (ЕАИС), аналог на ЕС в пост-съветското пространство, ще започне да използва собствените си валути в търговията, вместо еврото и долара, които доминираха досега в търговията между страните членки и Китай.


Това е консенсус, договорен на виртуален форум в понеделник, посветен на интегрирането на петте държави-членки на ЕАИС с водещата китайска външнополитическа инициатива „Един пояс, един път". Основан през 2010 г., ЕАИС се състои от Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан и Русия и през последните години активно търси по-тесни отношения с Азия, особено с Пекин.


„За да избегнем нарастващите рискове, трябва да преминем към националните си валути", каза министърът на Евразийската икономическа комисия по интеграция и макроикономика Сергей Глазьев. „Тази работа е в ход и ние постоянно увеличаваме дела на плащанията в национални валути, както в ЕАИС, така и в чужбина, въпреки че той остава скромен. Например само половината плащания в ЕАИС се извършват в национални валути, а с Китай делът на плащанията в рубли и юани е още по-малък - 15%."


Според Глазиев отдалечаването от двете най-търгувани валути в света не е свързано с политическо разделение, а целта е да се защитят икономиките на държавите-членки на ЕАИС от ситуация, върху която те нямат контрол.


През първото тримесечие на 2020 г. търговията между Русия и Китай в долари за първи път е спаднала под 50% до 46%, значително намаление от 75% през 2018 г. През 2015 г. делът на американската валута в двустранните транзакции между Москва и Пекин беше дори още по-висок - 90 %. Въпреки отдалечаването от долара обаче чуждестранните валути все още доминират в търговията между двете евразийски суперсили.


За намалената роля на долара в международната търговия може да бъде обвинена главно продължаващата търговска война между САЩ и Китай. Отвръщането на Пекин от Вашингтон съвпадна и с политиката на Кремъл за дедоларизация, която започна още през 2014 г. в резултат на налагането от западните държави на санкции срещу Москва заради Крим.


По време на виртуалната конференция Виктор Достов, президент на Руската асоциация за електронни пари, обясни как използването на долара води до допълнителни разходи за членовете на ЕАИС.


„Сега, ако искам да прехвърля пари от Русия в Казахстан, плащането се извършва с помощта на долара. Първо банката или платежната система превежда моите рубли в долари, а след това ги прехвърля от долари в тенге ", каза Достов. „Има двойно преобразуване, като висок процент се взема като комисионна."


През август руският анализатор Алексей Маслов заяви пред японското издание Nikkei Asian Review, че отказът на Москва и Пекин от щатския долар може да доведе до създаването на „финансов съюз" между двете нации. Тъй като други две държави от ЕАИС - Киргизстан и Казахстан - имат сухопътна граница с Китай, императивата на блока за преминаване към национални валути в трансграничната търговия е още по-силна.

Станете почитател на Класа