В Наска откриха 37-метров геоглиф на котка

Министерството на културата на Перу съобщи в четвъртък за откриването на нова фигура в платото Наска Пампа, която е фигуративен геоглиф във формата на котка с дължина около 37 метра, изчертана по склоновете на хълм.


Археолозите на министерството направили откритието случайно, докато се извършвали реконструкции на естествената панорама, от която посетителите могат да видят част от гигантските линии на Наска.


Откритието е направено в началото на годината, но поради пандемията covid-19 дейностите по почистване и консервация на фигурата, досега останала скрита от очите, били завършени едва през последните седмици.


"Фигурата беше едва видима и беше на път да изчезне поради ефектите от естествената ерозия, тъй като се намира на доста стръмен склон", се казва в изявление на служителите на Министерство на културата.


Линиите представляват котка с тяло в профил и глава анфас, чиито черти били добре маркирани с линия с ширина около 30 до 40 сантиметра.


Смята се, че котката е издълбана между 100 и 200 години преди нашата ера, много преди известните фигури на други животни като маймуната или птицата, принадлежащи към културата на Наска, и стотици години е останала непокътната в средата на пустинята.


Доказателствата сочат към факта, че котката принадлежи към културата Паракас, предшестваща с няколко века културата Наска, на която се приписват най-известните геоглифи в този регион. Представянията на котки от този тип са чести в иконографията на керамика и текстил на обществото на Паракас.

Станете почитател на Класа