ВС: Президентът Зеленски трябва да говори на украински, но само докато изпълнява своите конституционни задължения

Върховният съд на Украйна постанови, че Владимир Зеленски трябва да използва държавния език на страната, когато изпълнява служебните си задължения като президент, след като гражданин заяви, че той е нарушил закона, говорейки руски на публично събитие.


Съдебното дело беше пуснато в ход, след като гражданин подаде жалба срещу Зеленски за произнасяне на реч на руски език на форум с ИТ тематика в Киев през май 2019 г. Лицето поиска от Върховния съд да постанови, че Зеленски е нарушил закона, като не е използвал Украинския език - единственият официален език на страната, според конституцията - докато изпълнява президентските си задължения.


Зеленски е по рождение руско-езичен, той е от индустриалния град Кривой Рог, и като повечето украинци от неговото поколение, като дете не е бил много изложен на родния украински език.


Първоначално съдът отхвърли иска, но след това допусна жалбата. В петък Голямата камара на Върховния съд постанови, че „президентът на Украйна трябва да използва държавния език [украински], когато изпълнява служебните си задължения".


Съдът обаче изясни, че „президентът подлежи на юридическа отговорност само за действия, предприети при изпълнение на конституционните си задължения. В други случаи това представлява само политическа отговорност". Делото беше приключено, тъй като „исковете на ищеца не подлежат на разглеждане в административното производство".


През 2019 г. парламентът прие законопроект, който направи използването на украински език задължително за държавните служители и в публичната сфера. Законопроектът беше подписан от напускащия президент Петро Порошенко, когато Зеленски все още беше новоизбран президент. По това време наблюдателите разбраха, че Порошенко направи този ход, за да затрудни живота на всъпващия лидер, като се има предвид предпочитанието му да използва руски език.

Станете почитател на Класа