Експлозията в Бейрут е един от най-големите неядрени взривове в историята

Опустошителната експлозия, която разтърси ливанската столица на 4 август, бе един от най-големите ядрени взривове в историята, разкри разследване на инженери от университета Шефилд във Великобритания.


Експлозията в пристанището на Бейрут, която причини 193 смъртни случая и около 6500 ранени, имаше мощност, еквивалентна на между 500 и 1100 тона TNT, приблизително една двадесета от тази на атомната бомба, хвърлена в Хирошима през 1945 г. За броени милисекунди тя освободи енергия, достатъчна да захрани около 100 домове за една цяла година. „Това е еквивалентно на почасовата енергия, генерирана от три милиона слънчеви панели или 400 вятърни турбини", обясниха авторите на изследването.


Британската университетска изследователска група Impact and Explosion Engineering Group проучи видеоклипове от експлозията, публикувани в социалните мрежи, и оцени силата на ударната вълна, обхванала града.


Според професор Сам Ригби „бедствието, което удари Бейрут, беше опустошително" и той се надява „нищо от това да не се повтори". "Това беше безпрецедентно събитие, тъй като никога досега толкова голям взрив не е бил документиран толкова добре. След като наблюдаваме разгръщането на събитията, ние искахме да използваме нашия опит в взривната техника, за да разберем какво се е случило в Бейрут и да предоставим данни, които биха могли да бъдат използвани за подпомагане на подготовката и спасяването на животи при подобни събития, ако се повторят", обясни той.

Станете почитател на Класа