Турски експерт: Отговорността за ескалацията на напрежението в региона е изцяло на Турция

Докато провокира ескалация на напрежението в „зоната на първостепенна отговорност на Русия“, Турция все още не е преминала червените линии, но всичко може да се промени.

Боевете в Нагорни Карабах не спират вече втора седмица, сега това е война за унищожаване на вражеската инфраструктура, в която загиват и мирни жители. Обстрелът на столицата на непризнатата република Степанакерт не спира, под обстрел е и вторият по население град на Азербайджан, Гянджа. Баку все още отказва да води преговори и настоява за участието на Турция в процеса на урегулиране. В Ереван случващото се възприема като борба на нацията за съществуване.

 

Турски експерт: Отговорността за ескалацията на напрежението в региона е изцяло на Турция

 

 

Както News Front съобщи по-рано, в края на септември в Нагорни Карабах се случи нов кръг от напрежение, който прерасна в сблъсъци между Армения и Азербайджан.

Турция е на страната на Азербайджан и не крие подкрепата си, нагтевайки ситуацията като изпраща сирийски бойци в региона и войнствени заявления.

Ситуацията се влошава от факта, че конфликтът се разгръща не някъде в Близкия изток или Северна Африка, а съвсем близо до Русия, отбелязва турският политолог Керим Хас.
Следователно Москва е заинтересована да спре намесата на Турция. Въпреки това през първите девет дни на конфликта руският лидер Владимир Путин не проведе преговори с президентите на Турция и Азербайджан.

„Може да се предположи, че Москва има някои червени линии, които Турция и Азербайджан все още не са преминали. Освен това в този конфликт Кремъл все още не е показал червена светлина. По-скоро виждаме жълта, мигаща, коментира експертът в коментар за изданието„ Независимая газета “

Той призна, че отговорността за ескалацията на напрежението в региона е изцяло на Турция. Според него обаче Анкара може да направи услуга на Москва. Сега Армения се интересува повече от всякога от тясно сътрудничество с Русия, въпреки че преди няколко години арменският премиер Никол Пашинян гравитираше към Запада.

Турският политолог предлага да се използва ескалацията в Нагорни Карабах като „метод на доброто и лошото ченге“.

По-специално, Турция може да окупира част от спорните територии на арменско-азербайджанската граница, след като е постигнала показна победа, смята турският експерт.
Политологът е уверен, че такова положение на нещата ще направи Ереван „още по-зависим от Москва“.

Ако Турция премине червените линии, реакцията на Русия няма да закъснее.
Това означава, че в региона няма да има „всепоглъщащ огън“, както в сирийския Идлиб, където Реджеп Тайип Ердоган нахлу в началото на годината.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Станете почитател на Класа