Нобелова награда за физика за трима експерти по "черните дупки"

Британецът Роджър Пенроуз, германецът Райнхард Генцел и американката Андреа Гец са носителите на Нобелова награда за физика за 2020 г.

 

 

 

Нобелова награда за физика за трима експерти по "черните дупки"

 

 

 

Нобеловата награда за физика бе присъдена във вторник на трима пионери в изследванията на „черните дупки“, области във Вселената, от които нищо не може да избяга: британецът Роджър Пенроуз, германецът Райнхард Генцел и американката Андреа Гец, съобщава АФП. 

Пенроуз печели Нобеловата награда за откритието си, че „образуването на черна дупка е солидно предсказание за общата теория на относителността“, докато Генцел и Гец получават наградата за „откриването на компактен свръхмасивен обект в центъра на нашата галактика”, обясни Нобеловото жури при обявяването на наградата в Стокхолм.

Британският победител получава половината от наградата от около 1 млн. евро, докато останалите двама ще си поделят втората половина, съобщи Кралската академия на науките в Стокхолм. Андреа Гец каза, че "приема много сериозно" факта, че става четвъртата жена, печелила Нобелова награда за физика, най-мъжката от шестте награди. "Ние не знаем какво съдържа "черната дупка", нямаме представа, затова е толкова екзотично, това е част от сюжета, изтласква границите на нашето разбиране", каза ентусиазирано тя по телефона, след като се свързаха с нея от Нобеловата фондация, пише "Поан".

89-годишният Пенроуз е използвал математическо моделиране, за да докаже още през 1965 г., че могат да се образуват черни дупки, превръщайки се в същност, от която нищо, дори светлината, не може да избяга. Изчисленията му доказаха, че черните дупки са пряко следствие от общата теория на относителността на Айнщайн. От началото на 90-те години другите двама победители, Райнхард Генцел (68 г.) и Андреа Гец (55 г.), изследват район, наречен Стрелец А в центъра на Млечния път.

Станете почитател на Класа