Президентът на Армения: Принудени сме да признаем Карабах

«Ереван ще се върне към преговори, когато турските военни напуснат територията на Азербайджан»

Президентът на Армения Армен Саркисян смята, че Ереван няма друг избор, освен да признае Република Арцах (арменското име Нагорни Карабах) и да предостави открито подкрепа, защото Арцах е историческата територия на Армения.

„За да се гарантира възможността за мирни преговори, Армения зае много консервативна и търпелива позиция, ние вярваме в мирните преговори.
Азербайджан, от друга страна, реши да се оттегли от преговорите и да избере пътя на войната, като при това цялата реторика на Баку показва готовността му да започне етническо прочистване. Ако започнат такава политика, какъв ще бъде пределът?
Къде е международната общност?

 

Президентът на Армения: Принудени сме да признаем Карабах. Ереван ще се върне към преговори, когато турските военни напуснат територията на Азербайджан

 

Къде е ООН? Къде са другите?
От тази гледна точка казаното от Баку е напълно неприемливо за нас.
Подчертавам това не само защото арменците в историята винаги са живели в Нагорни Карабах или Република Арцах, но и защото Турция е въвлечена в днешната война.

Този факт напомня на арменци по целия свят за геноцида над арменците през 1915 година. Днес виждаме, че Турция е решила да продължи недовършеното престъпление през 1915 г., когато са убили 1,5 милиона арменци, много от които са изгонени от историческата си родина “

Саркисян подчерта: Ереван ще се върне към преговорите едва когато турските военни напуснат територията на Азербайджан и ограничат подкрепата си само до хуманитарната сфера, образованието и науката. Докато Турция участва в конфликта, преговорите са безсмислени, сигурен е арменският президент.

По време на работно посещение в Азербайджан, днес, 6 октомври, външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу напомни, че Анкара ще окаже всякаква подкрепа на Азербайджан, ако такава бъде поискана.

Според данните на Ереван Турция активно помага на Азербайджан.
На 29 септември прес-секретарят на арменското министерство на отбраната Шушан Степанян съобщи, че турски F-16 е свалил арменски щурмов самолет Су-25, пилотът е бил убит.

Турция отрече тези съобщения, но Ердоган обеща да предостави на Азербайджан всяка необходима помощ, ако е необходимо.

 

 

 

 

Конфликтът в Карабах започна през февруари 1988 г., когато автономен регион Нагорни Карабах обяви отделянето си от Азербайджанската ССР. След няколко години война Баку загуби контрол над региона и седемте околни района. От 1992 г. се водят преговори за мирно уреждане на конфликта в рамките на Минската група на ОССЕ, оглавявана от трима съпредседатели — Русия, САЩ и Франция.

Продължаваме да следим ситуацията и да ви информраме, очаквайте подробности в развитие.

 

Ася Иванова-Зуан

Станете почитател на Класа