Британски мозъчен тръст: „Руската бойна сила е на върха, след десетилетие на инвестиции“

Един мозъчен тръст, финансиран от западната оръжейна индустрия, твърди, че военният капацитет на Русия е най-силен от периода на Студената война насам и нейните сили са по-добре оборудвани и по-професионални след десет години инвестиции и реформи.


Международният институт за стратегически изследвания (IISS) заяви, че модернизацията на Русия и неотдавнашният й боен опит означават, че тя вече разполага с високо-боеспособна армия. Заслужава да се отбележи, че IISS се финансира от такива компании като Lockheed Martin, BAE Systems, Raytheon и Boeing: Всички те имат пряк бизнес интерес да популяризират идеята за руска заплаха за западната военна хегемония.


„Днес Русия разполага със способни конвенционални въоръжени сили, които Москва е готова да използва оперативно, както и един от двата най-големи стратегически арсенала в света", каза IISS, отбелязвайки, че наскоро военният капацитет на страната е тестван в множество театри на войната, включително в Сирия.


Експертите обясниха, че „сухопътните сили на Русия са по-малки и по-боеспособни от 90-те години и се поддържат във висока степен на готовност. По-специално особено важни са въздушно-десантните сили на страната и реорганизираните специални части". Те също така отбелязват напредъка на Русия в укрепването на нейните артилерийски и ракетни способности, което със сигурност ще зарадва техните спонсори.


Според доклада опитите за военна модернизация на Русия започват през 2008 г., след като конфликтът в Грузия показа, че „няма капацитет за бързо разполагане на достатъчно готови за бойни действия части".


В сряда руският министър на отбраната Сергей Шойгу похвали въоръжените сили на страната, обявявайки Русия като постигнала поражението на Ислямска държава (ИД) в Сирия. Благодарение на руската операция са убити над 133 000 бойци, твърди той.


IISS е британски мозъчен тръст, базиран в Лондон. Основан през 1958 г., тръстът бе обвинен в измама относно източника на част от средствата си, тъй като се твърди, че е получил 25 милиона британски лири (32 милиона долара) от кралското семейство на Бахрейн.

Станете почитател на Класа