Армения поиска Европейският съд по правата на човека да се намеси

В неделя Армения подаде официално искане до Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), оплаквайки се от откритата подкрепа на Турция за Азербайджан в продължаващия спор между двете страни за региона Нагорни Карабах.


След като насилието отне живота на цивилни от двете страни през уикенда, Ереван заяви, че иска ЕСПЧ да приложи т. нар. „Временни мерки" срещу Анкара заради „предполагаемата помощ" за азербайджански атаки срещу цивилното население в Армения и Нагорни Карабах. Това е според офиса на представителя на Армения в ЕСПЧ.


Временните мерки могат да бъдат приложени от съда, когато има опасения, че човешки животи са застрашени или се използва какъвто и да е вид малтретиране, като например изтезания.


Малко след избухването на военните действия в Нагорни Карабах миналата неделя, Армения заяви, че Турция е изпратила техника на азербайджанските сили и насърчава наемници от Сирия да се присъединят към офанзивата на Баку срещу анклава, населен предимно с арменци. Анкара отрича да е оказала каквато и да е материална подкрепа на Азербайджан, но потвърди, че няма да се поколебае да го направи, ако бъде помолена.


Междувременно френският президент Еманюел Макрон заяви миналата седмица, че страната му разполага с достоверна информация, доказваща, че сирийски бойци са пристигнали в Нагорни Карабах през Турция. Руското външно министерство изрази подобни опасения.


Тъй като военните действия се засилиха тази неделя, както Баку, така и властите на самопровъзгласилата се република Нагорни Карабах съобщиха за цивилни жертви.

Станете почитател на Класа