Учените считат, че е възможен дълготраен имунитет срещу covid-19

Екип от американски учени намери доказателства, че пациентите, излекувани от новия коронавирус, могат да придобият имунитет за много години и дори „за цял живот". Освен това те смятат, че обикновените настинки също могат да осигурят някакъв вид защита срещу патогена, според изследвания, публикувани наскоро в списанието „mBio".


Авторите потвърждават, че това е първото проучване, което показва, че вирусът, който причинява covid-19, стимулира В-клетките на паметта, вид дълготрайни имунни клетки, които откриват патогени, създават антитела за борба с болестта и ги запомнят за в бъдеще.


Те обясняват, че по този начин, следващият път, когато SARS-CoV-2 се опита да атакува тялото, В-клетките бързо ще влязат в действие, за да убият патогена, преди инфекцията да се разпространи.


Интересното е, че В-клетките могат да оцелеят в продължение на десетилетия, така че е възможно хората, преодолели covid-19, да могат да придобият имунитет за много години, въпреки че казват, че са необходими повече изследвания, за да се потвърди това.


„Когато разгледахме кръвни проби от хора, възстановяващи се от COVID-19, се оказа, че мнозина имат вече съществуващ набор от В-клетки с памет, които могат да разпознават SARS-CoV-2 и бързо да произвеждат антитела, за да го атакуват", казва за изследването водещият автор Марк Сангстър от Медицинския център на Университета в Рочестър.


Освен това изследователите са открили доказателства, че В-клетките, които понякога са служили за атака на коронавирусите, причиняващи обикновената настинка, също разпознават SARS-CoV-2 и могат да го неутрализират.


Констатациите се основават на сравняване на кръвни проби от 26 души, възстановяващи се от COVID-19 с леки до умерени симптоми и 21 други здрави донори, чиито проби са събрани много преди пандемията. След това те измерили нивата на В-клетките и антителата, които са насочени към специфични части на „шипа", един от четирите структурни протеина на коронавируса, отговорен за механизма за развитие и инфекция.

 

Известен също като „S" протеин, той обикновено е различен във всеки коронавирус, но един от неговите компоненти, субединицата „S2", остава еднаква при всички вируси. Тъй като В клетките с памет не диференцират елементите „S2" на различните коронавируси, те могат безразборно да атакуват всички, обясняват специалистите.


Досега тяхната работа установила, че този имунитет работи с бета-коронавируси, подклас, който включва два вируса, причиняващи настинки, както и ТОРС, MERS и SARS-CoV-2. Сега изследователите трябва да видят дали този фактор е свързан с по-леки симптоми и по-бързо възстановяване от болестта, но се надяват констатациите да помогнат и за повишаване на ефективността на ваксините COVID-19.

Станете почитател на Класа