Нова Каледония гласува да остане част от Франция

Според пълните временни резултати, Нова Каледония е гласувала против откъсването от Франция. Амбицията за независимост на островната територия в южната част на Тихия океан нараства, но все още не е достатъчно силна, за да осигури пълна автономия.


Противниците на независимостта надвиха с 53,26 процента от гласовете, в сравнение с 46,74 процента, които искат Нова Каледония да стане суверенна нация, заяви отвъдморското министерство на Франция.


Френският президент Еманюел Макрон приветства резултатите и изрази своята благодарност. Той каза по-рано, че „Франция ще бъде по-малко красива без Нова Каледония."


На местно ниво референдумът даде някои интересни резултати. Например Островите на лоялността от територията гласуваха с огромно мнозинство за независимост от Франция.


Референдумът се проведе като част от десетилетен план за деколонизация, който сложи край на гражданската борба между коренното население Канак и потомците на европейски заселници на френската територия.


Въпреки че се очакваше мнозинство с „не", процентът на участие беше пет процента по-висок от идентичния вот през 2018 г. На този референдум тези, които искаха да останат с Франция, надделяха с 56,7 процента от гласовете.


Реликт от колониалните владения на Франция в южната част на Тихия океан, Нова Каледония е завзета от французите през 1853 г. и в момента е дом на 280 000 жители.


Нов референдум може да се проведе през 2022 г., при условие че бъде подкрепен от поне една трета от членовете на законодателния орган на територията. Въпреки че кампанията „Не" досега надделява два пъти, изглежда подкрепата за независимостта непрекъснато се увеличава.

Станете почитател на Класа