Преговорите за Brexit: „Напредък е постигнат, но различията остават“

Съществуват значителни пролуки между позициите на Лондон и Брюксел относно това как трябва да изглеждат техните бъдещи търговски отношения, но „намирането на споразумение, ако това е възможно, е важно", заявиха от кабинета на британския премиер.


Актуална информация за напредъка на преговорите за търговско споразумение между Обединеното кралство и ЕС беше дадена в събота от кабинета на британския премиер Борис Джонсън, след като той разговаря с Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия.


„Страните се съгласиха относно важността на намирането на споразумение, ако е изобщо възможно, като силна основа за стратегически отношения между ЕС и Обединеното кралство в бъдеще", се казва в изявлението.


Джонсън и фон дер Лайен отбелязаха, че през последните седмици е постигнат известен напредък в преговорите, но в същото време „остават значителни различия, особено, но не само, в областта на рибарството, равнопоставеността и управлението".


Изтича време за сключване на ново търговско споразумение между Великобритания и ЕС. Те ще преминат към общите правила на Световната търговска организация през следващата година, освен ако не бъде сключена сделка.


По-рано тази седмица ЕС започна съдебни действия срещу Обединеното кралство заради предложеното законодателство за вътрешния британски пазар, което, ако бъде прието като закон, би нарушило условията на споразумението за Брекзит, регулиращо ситуацията в Ирландия.

Станете почитател на Класа