Роскосмос създава по-евтин конкурент на SpaceX’s Crew Dragon

Руската космическа агенция се обедини с частна компания за изграждане на космически кораб за многократна употреба, в опит да се конкурира с Crew Dragon, построен от SpaceX на Илон Мъск. Оценките предполагат, че руският проект ще бъде значително по-евтин.


В петък Роскосмос и компанията „Многократно използваеми транспортни космически системи" (МИТКС) подписаха петгодишно споразумение за сътрудничество с цел разработване на космически кораб, способен да превозва товари до и от Международната космическа станция (МКС). Цената на двупосочното пътуване с Crew Dragon е 150 милиона долара, докато Русия възнамерява да го направи за 69 милиона долара.


Товарният кораб, наречен Арго, трябва да бъде завършен до 2024 г., а от 2025 г. ще изпълнява по три изстрелвания годишно към МКС. След като бъде завършен, Арго ще може да достави 2000 кг товар в космоса и да върне 1000 кг на земята.


Въпреки честите пътувания в космоса, руската космическа програма понастоящем няма товарен космически кораб за многократна употреба. В момента SpaceX е единствената компания в света, която предлага тази услуга и според председателя на МИТКС Сергей Сопов търсенето се увеличава поради нарастващия "интерес към провеждане на експерименти" в космоса.


През май SpaceX стана първата частна компания, изстреляла астронавти на НАСА в космоса. След американския успех, шефът на Роскосмос Дмитрий Рогозин засили руските планове за космически изследвания. През август Роскосмос обяви, че иска да замени настоящия Союз МС с крилата космическа совалка, подобно на космическия кораб Буран от 1980-те.

Станете почитател на Класа