Датски крайнодесни активисти изгориха Корана в мюсюлмански квартал

Датската партия Stram Kurs („Твърда линия") организира протести с изгаряне на Корана в район на град Фредерисия, населен предимно с турски и мюсюлмански имигранти. Събитието привлече група разгневени местни жители, един мъж беше задържан.


Активистите, водени от ръководителя на партията Расмус Палудан, се появиха във Фредерисия в късния петък следобед. Докато първоначално се очакваше протестът да се проведе в местен парк, групата вместо това застана на оградена поляна от местен супермаркет под наблюдението на множество полицаи.


Членовете на Stram Kurs хвърлиха и изгориха няколко копия на Корана, настоявайки, че проявата е необходима за изпращане на политическо послание.


„Това, което правим днес, е, че казваме истината за исляма, защото много хора в Дания не знаят за какво става въпрос в исляма. Затова искаме да обясним, че ценностите на исляма са много, много в противоречие с датските и западноевропейските ценности ", заяви Палудан.


Проявата привлече група разгневени местни жители, които осъдиха дейността на Stram Kurs.


Крайнодясната партия, създадена през 2017 г., многократно се е занимавала с подобни каскади в Дания, както и в съседните скандинавски страни. Последните - и може би един от най-„ефективните" - протести от този вид бяха проведени от партията в края на август в шведския град Малмьо.


На самия Палудан беше забранено да влиза в Швеция в продължение на две години, след като обяви събитието за изгаряне на Корана, но неговите поддръжници продължиха проявите без своя лидер. Каскадата предизвика много гневна реакция сред мюсюлманското население на Малмьо, в резултат на което протестите незабавно се превърнаха в откровени бунтове с пламнали барикади по улиците и сблъсъци.


Докато партията Stram Kurs е добре известна със своя антиислямски активизъм и изгарящи Корана събития, политическите й постижения остават доста скромни. Партията не успя да премине прага от 2 процента по време на последните общи избори през 2019 г.

Станете почитател на Класа