Петро Порошенко е хоспитализиран с Covid-19

Докато Украйна се бори с нарастването на случаите на Covid-19, бившият президент Петро Порошенко е бил хоспитализиран с вируса, според съпругата му Марина. Една от дъщерите им също е приета в болница по същата причина.


„Въпреки факта, че съпругът ми има двустранна пневмония, той има силна воля", написа Марина Порошенко на страницата във Фейсбук на политическата партия на бившия държавен глава „Европейска солидарност".


Петро Порошенко, на 55 години, който управляваше страната от 2014 до 2019 г., беше диагностициран с Covid-19 в края на септември и оттогава състоянието му се влоши. 55-годишният бивш президент има диабет и може да бъде по-уязвим към вируса.


Марина Порошенко, която също е политик и в момента се кандидатира за място в градския съвет на Киев, се оплака, че в болниците липсва оборудване за борба с коронавируса. "Лекарите са на ръба на изтощението, въпреки че правят всичко възможно", се казва в нейното изявление. Тя продължи да критикува правителството, обвинявайки ги, че „харчат за всичко, освен за лекарства и губят контрол над пандемията".


Считана от някои анализатори за най-бедната страна в Европа, Украйна е особено уязвима към последиците от пандемията, предвид тежкото състояние на нейните здравни услуги.


Порошенко не е първата високопоставена украинска политическа фигура, на която е поставена диагнозата коронавирус. В края на август бе съобщено, че бившият премиер Юлия Тимошенко е в критично състояние след заразяване с вируса, но оттогава тя се е възстановила.


В момента Украйна преживява възход на случаите Covid-19, които настоящият президент Владимир Зеленски нарече втората коронавирусна вълна. Тази седмица ежедневните инфекции са скочили до над 4000 на ден.

Станете почитател на Класа