Хипнотизиращи яркосини очи в племе с рядка генетична мутация

На остров в Индонезия, страна, в която голяма част от населението има черна коса и тъмни очи, има племе, чиито членове се открояват с изключително сините си очи и с особено дълбок блясък, поради рядкото генетично състояние.


Особените черти са уловени в набор от снимки, публикувани от фотографа Корчной Пасарибу в профила му в Instagram.


Пасарибу бил на посещение на остров Бутон на 17 септември и успял да заснеме лицата на някои от жителите сред природата с техните традиционни дрехи. Той се фокусира главно върху техните зашеметяващи сини очи, които се открояват на фона на цвета на кожата им.


Смята се, че тези черти се дължат на наследствена генетична мутация, известна като синдром на Ваарденбург. Въпреки че засяга приблизително един човек на 42 000 в световен мащаб, той е по-често срещан в това племе, защото много от членовете му са роднини.


От деца до възрастни, мъже и жени страдат от това генетично заболяване. В някои случаи очите им могат да бъдат с различни цветове - едно тъмно и едно светло.


Синдромът на Ваарденбург, освен че предизвиква промени в пигментацията на очите, косата и кожата, също често се характеризира и с предизвикване на глухота.


„Сините очи са уникални и красиви, те са моето вдъхновение", каза Пасарибу, който всъщност е геолог по професия и хобито му е документирането на живота в селските райони на Индонезия, особено на нейните племена и култура.

Станете почитател на Класа