Ноам Чомски предупреди за по-голям от всякога риск от изчезване на човечеството

Американският лингвист и политолог Ноам Чомски, един от най-уважаваните и цитирани анализатори на 21-ви век, предупреди, че светът сега преживява най-опасния момент в своята история. Сега човечеството трябва да се справи едновременно със заплахата от ядрена война , наближаващата екологична катастрофа и с нарастващия авторитаризъм.


В интервю за New Statesman, блестящият 91-годишен мислител и писател, автор на десетки политически произведения като „Кой управлява света?" и „Провалени държави: злоупотреба с власт и атака срещу демокрацията", заяви, че днешните опасности надхвърлят дори тези от 30-те години.


"Достатъчно възрастен съм, за да си спомня много живо заплахата, че нацизмът можеше да завладее голяма част от Евразия. Това не беше дребен проблем. Но дори това, достатъчно ужасно само по себе си, не беше като края на организирания човешки живот на Земята, с което се сблъскваме", добави Чомски.


Според американския активист в момента човечеството е изправено пред удивително сливане на няколко сериозни кризи: нарастващата заплаха от ядрена война - която вероятно е по-сериозна, отколкото е била по време на Студената война - и екологична катастрофа, както и рязкото влошаване на демокрацията.


По време на президентството на Доналд Тръмп, отбеляза интелектуалецът, заплахата от всяка от тези три опасности се е увеличила неимоверно: САЩ се отказаха от ядрения договор INF с Русия, засилиха използването на изкопаеми горива, докато изпълнителната власт остана без нито един дисидентски глас и се превърна в група от измамници.


"Единствената надежда да се изправим пред двете екзистенциални кризи, които наистина заплашват изчезването на човечеството, е да се справим с тях чрез жизнена демокрация, с ангажирани и информирани граждани, които участват в разработването на програми за справяне с тези кризи", смята Чомски.

Станете почитател на Класа