Помпео подчерта напредъка в диалога с Русия за разоръжаване, призова Китай да се присъедини

В сряда държавният секретар на САЩ Майк Помпео подчерта неотдавнашния напредък на диалога с Русия за контрол на ядрените оръжия и изрази надежда, че Китай ще реши да се присъедини към преговорите.


Ръководителят на американската дипломация посочи на пресконференция, че през последните месеци страната му „работи усърдно, за да гарантира, че трите държави с най-големи ядрени възможности - САЩ, Русия и Китай - поддържат стратегически диалог за това как заедно да вървим напред, за да намалим риска за света. "


"Ние постигнахме напредък с руснаците; имахме две добри срещи", каза Помпео, като изрази надежда, че "скоро ще се проведе нова среща и че китайците ще решат да участват".


На 22 юни, след шестмесечна пауза поради пандемията на коронавирус, Русия и САЩ възобновиха във Виена диалога за ядрено разоръжаване, на среща между заместник-министъра на външните работи на Русия Сергей Рябков и специалният пратеник на САЩ за контрол на оръжията Маршъл Билингсли.


Един от основните въпроси, които трябваше да бъде обсъден, беше продължаването на Договора за стратегическо намаляване на оръжията (СТАРТ III), единственият действащ договор за намаляване на оръжията между Русия и САЩ, който изтича през февруари 2021 г. Миналата седмица се проведе още един кръг на преговори в австрийската столица.

Станете почитател на Класа