„Водеща роля в ядреното разоръжаване трябва да играят Русия и САЩ, а не Китай“

Водеща роля в ядреното разоръжаване трябва да играят Москва и Вашингтон, но не и Пекин, тъй като ядреният арсенал на Китай е забележимо по-малък, според китайския посланик в САЩ Куи Тианкай.


По време на годишния форум за сигурност в Аспен посланикът беше попитан дали Китай се интересува от подписване на споразумения за контрол на оръжията с участието на Москва и Вашингтон.


„Мисля, че сега има много важни преговори между САЩ и Русия по отношение на съществуващите договори между тези страни. И тези договори са изключително важни за международната стратегическа стабилност. Надяваме се тези договори да продължат. Можем да имаме причини да бъдем оптимисти, но не знам със сигурност", цитира ТАСС дипломата.


САЩ и Русия разполагат с най-голям ядрен арсенал, докато Китай разполага с много малко количество ядрено оръжие, според посланика. Той отбеляза, че един от колегите му е попитал дали САЩ са готови да намалят сегашните си ядрени запаси до размера на китайския арсенал, като предпоставка за започване на преговорите.

Станете почитател на Класа