Конгресът на Аржентина прие два закона, укрепващи суверенитета на Малвинските (Фолклендски) острови

Камарата на депутатите на Аржентина одобри два закона, които засилват претенцията за суверенитет на Малвинските острови, южна територия, оспорвана от Обединеното кралство. И двете инициативи бяха насърчавани от изпълнителната власт и бяха одобрени с голямо мнозинство в Конгреса.


Единият от тях установява новата демаркация на външната граница на аржентинския континентален шелф над 200 мили, мярка, която се стреми да засили правата на южноамериканската държава „върху ресурсите на коритото и подпочвените части на континенталния шелф: минерали, въглеводороди и местни животински видове, гъби, скариди, миди и други", посочва текстът.


„Аржентина е демаркирала външната граница на континенталния си шелф в съответствие с разпоредбите на Конвенцията на Организацията на обединените нации по морско право (Конвемар) и с научните и технически насоки и разпоредби на Комисията за границите на континенталния шелф (CLPC) ", гласи законът в преамбюла си.


Другият закон, има за цел да укрепи суверенитета над водите на Южния Атлантик, Малвинските острови и заобикалящото ги морско пространство, чрез създаване на консултативен съвет.


Този орган ще бъде в орбитата на президентството и ще се ръководи от министър-председателя, като включва министъра на външните работи, депутат, сенатор, двама специалисти по международно право, трима учени и бивш боец от войната, която изправи Аржентина срещу Великобритания. през 1982г. Националният съвет ще има „множествен състав, с цел изготвяне и поддържане на държавните политики в защита на суверенитета над архипелага."


Проектите бяха подкрепени съответно от 238 и 235 депутати и само двама законодатели от Левия фронт се въздържаха от двата гласа.


Аржентинският външен министър Фелипе Сола декларира в изявление на Министерството на външните работи, че " законите засилват суверенното присъствие на неговата нация и насърчават паметта".


Той подчерта " важността на постигането на консенсус както в двете камари на Националния конгрес, така и във всички парламентарни блокове, за да се превърне въпросът за Малвините в истинска държавна политика, извън смяната на правителствата".

Станете почитател на Класа