САЩ имат намерение окончателно да разрушат ядрената сделка с Иран

Съвместният всеобемащ план за действие (СВПД) по ядрената програма на Иран е застрашен от срив поради действията на ръководството на САЩ. Оттегляйки се от този договор и заплашвайки европейските си съюзници с въвеждането на нови санкции, американската администрация продължава да прави опити за окончателно разваляне на споразумението за уреждане на дългогодишния проблем с иранския атом.

„Ядрената сделка“ с Иран, известна още като СВПД, беше сключена от Техеран с петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и Германия през 2015 г. Според този документ иранската република намали запасите си от обогатен уран до фиксирано ниво. Нещо повече, част от тези запаси ще бъдат изнесени в чужбина, а специалистите на МАГАТЕ трябва да бъдат безпрепятствено пускани в иранските ядрени съоръжения. В отговор на това западните държави вдигнаха санкциите от държавата.

Планът започна да дава положителни резултати, но не просъществува дори три години. Доналд Тръмп, след като спечели изборите за президент на САЩ, положи всички усилия да излезе от сделката. Дори по време на предизборната кампания той ясно очерта своята антииранска позиция. През 2018 г. САЩ едностранно се оттеглиха от СВПД, налагайки санкции на Техеран. Лидерите на европейските страни, които сключиха "ядрената сделка", разкритикуваха това решение на американската страна и заявиха намерението си да продължат да спазват условията на споразумението.

Сега ситуацията около "ядрената сделка" бързо се влошава. Причината за това е разрушителната политика на Вашингтон по отношение на международните споразумения за контрол над въоръженията. Съединените щати се оттеглиха от Договора за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег, от Договора за открито небе и остава несигурността около продължаването на Договора за намаляване на стратегическото настъпателно въоръжение. Освен това Белият дом активно използва дипломатически инструменти, за да провокира Иран да се оттегли от СВПД. В крайна сметка, днес администрацията на Тръмп се опитва да прокара чрез Съвета за сигурност на ООН решение за удължаване на оръжейното ембарго, наложено на иранската република. Ако американските дипломати успеят да направят това, тогава ще бъде възможно да се установи смъртта на Съвместния всеобемащ план за действие по иранската ядрена програма. Това от своя страна може да доведе до конфликт между Съединените американски щати и Иран.

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа