Тръмп обвини Туитър в намеса в изборите

За първи път Twitter маркира туитове от президента на САЩ Доналд Тръмп с линк към „Проверка на фактите", отпращащ към статии на мейн-стрийм медиите.


Във вторник сутринта Тръмп публикува два туита, твърдейки „Няма начин бюлетините изпращани по пощата да бъдат нещо по-малко от съществено измамни", като обвини за това стремежа на демократите да разширят гласуването по пощата през ноември.


Twitter реагира по-късно през деня, като маркира и двата туита с линка „Вижте фактите за бюлетините по пощата", който води до колекция от мейнстрийм медийни статии, които обявяват твърдението на президента за невярно.


"Тръмп лъжливо твърди, че бюлетините, изпращани по пощата ще доведат до фалшифицирани избори. Въпреки това проверяващите факти твърдят, че няма доказателства, че бюлетините, изпращани по пощата са свързани с измами с избиратели", пише в платформата като обяснение.


Тръмп осъди този ход като акт на намеса в президентските избори през 2020 г.


„Един от проблемите с това е, че уж неверното твърдение е всъщност правомерно не-фалшифицирано мнение", посочи Уил Чембърлейн, издател на консервативното списание Human Events.


Доналд Тръмп Джуниър реагира на новината, питайки се „дали Twitter ще провери фактите на всички т. н. журналисти и активисти, които отстояват години наред теорията на конспирацията на Русиягейт?".


Кампанията „Тръмп 2020" също се включи, разкривайки, че „преди месеци е изтеглила цялата си реклама от Twitter, поради ясните политически пристрастия на платформата".


„Партньорството с предубедените фалшиви медии, уж проверяващи фактите, е само димен екран, който Twitter използва, за да се опита да даде някаква фалшива достоверност на очевидните си политически тактики", заяви ръководителят на кампанията Брад Парскале.


Президентът Тръмп отдавна ползва Twitter като свой избран социален носител, използвайки платформата за директно достигане до американските избиратели преди президентските избори през 2016 г. и заобикаляйки основните медии, които в голяма степен подкрепят опонента му.


След изборите медиите и демократите оказват огромен натиск върху социалните платформи за цензуриране, забрана, експулсиране и проверка на фактите, с които не са съгласни.

 

Последният кръг от натиск за цензура на Тръмп в платформата дойде, след като той туитира за бившия си приятел, а сега откровен критик „Morning Joe" Скарбъроу, внушавайки, че смъртта на неговия стажант в Конгреса през 2001 г. може да не е случайност. Медията го обяви за „неоснователна теория на конспирацията" и поиска да се направи нещо, което кулминира в изявлението на либералния колумнист на Ню Йорк Таймс: „Twitter трябва да изчисти петното от Тръмп".

Станете почитател на Класа