Премиерката на Нова Зеландия моли "работодателите да обмислят четиридневна работна седмица"

Ръководителят на правителството на Нова Зеландия Джасинда Ардерн изрази подкрепа за намаляване на работната седмица и помоли работодателите да обмислят тази възможност.


"Чувам много хора да ми подсказват, че трябва да имаме четиридневна работна седмица", заяви тя по време на излъчване във Facebook.


"В крайна сметка това е нещо между работодатели и служители. Но както казах, научихме много за уединеността и гъвкавостта на хората, които работят от дома, за производителността, която може да се извлече от това", добави тя. Ардерн отбеляза, че според нея този ход може да помогне за възстановяване на туристическия сектор в Нова Зеландия.


"Наистина, ако сте работодател и сте в състояние да го направите, бих ви насърчила да помислите за това. Да помислите дали това е нещо, което би работило за работното ви място, защото това със сигурност би помогнало на туризма в цялата страна", каза премиерът.


Четиридневната работна седмица не е нещо ново за Нова Зеландия. През 2018 г. тя беше реализирана от доверителната компания Perpetual Guardian, която има над 240 служители. Тогава нейният основател и директор Андрю Барнс каза за портала Stuff, че по време на пробния период производителността на работниците се е увеличила с 20%.

Станете почитател на Класа