„Ненужно и вредно“: Канада се противопоставя на разполагането на войски на САЩ до границата

Правителството в Отава потвърди слуховете, че Вашингтон обмисля разполагане на войски по границата между САЩ и Канада заради коронавируса, като нарече предложението "ненужно и вредно" за съседските отношения.


Белият дом цели изпращането на около 1000 военнослужещи до границата, съобщи Канадската радиоразпръскваща корпорация (CBC), позовавайки се на анонимен източник, запознат с предложението. Попитан за това, премиерът Джъстин Трюдо заяви, че неговото правителство е "в дискусии" с администрацията на Тръмп, като по този начин потвърди съществуването на плана.


„Канада и САЩ имат най-дългата немилитаризирана граница в света. И общият ни интерес е да остане така ", каза Трюдо пред репортери.


Заместник-премиерът Кристия Фрийланд беше по-остра, казвайки, че Канада е "силно против" предложението и направи това "много, много ясно" за американците. Въпреки че САЩ имат пълно право да правят каквото си искат в рамките на собствените си граници, заяви Фрийланд, според Канада „това е напълно ненужна стъпка, която бихме считали за вредна за нашите отношения".


Според доклада на CBC, предложението включва поставяне на около 1000 американски войници на около 15 мили (25 км) от самата граница и наблюдение за възможни незаконни преминавания с помощта на дронове и дистанционни сензори.


Като се има предвид, че границата между САЩ и Канада е дълга 5 825 мили (8 891 км), такъв малък брой участващи войски очевидно не биха могли да покрият всичко това. Границата вече е затворена за "несъществен" трафик от 18 март по взаимно споразумение между Трюдо и президента на САЩ Доналд Тръмп.


Около 5000 военнослужещи на американската армия и 2000 души национална гвардия бяха разположени на много по-късата граница с Мексико - 1,954 мили - миналата година и трябваше да останат до септември 2020 г. като част от операция „Верен патриот". Не е ясно дали тяхното разгръщане е повлияно по някакъв начин от избухването на Covid-19.


Яростта на Фрийланд заради простото предложение за разполагане на малко американски войски близо до канадската граница е в ярък контраст с желанието й американските войски да бъдат разположени по протежение на руската граница, например. Още през април миналата година, когато беше външен министър, тя изрази похвала на НАТО „засиленото предно присъствие" на НАТО в Латвия.


Бързото разпространение на заразяването на Covid-19 подтикна правителствата по целия свят да затворят границите си, за да задържат коронавируса, дори онези, които обикновено осъждат такива мерки като недостатъчно интернационалистични.

Станете почитател на Класа