Берлин ще търси криминализиране на отричането на холокоста в целия ЕС

Евреите в Германия се чувстват застрашени до такава степен, че половината са помислили за емиграция, заяви външният министър Хайко Маас, като поиска по-суров отговор на антисемитизма не само в страната си, но и в целия ЕС.


Евреите в Германия „са открито атакувани по улиците и ежедневно се сблъскват със заплахи и злоупотреби" пише министърът, в статия за „Der Spiegel" за 75-годишнината от освобождението на нацисткия лагер на смъртта в Аушвиц. Маас заяви, че над 400 антисемитски инциденти са били регистрирани само в Берлин за шест месеца.


Министърът специално спомена за нападението в източния германски град Хале миналия октомври, когато крайнодесен екстремист се опита да атакува местна синагога, но в крайна сметка не успя да си пробие път в сградата, а вместо това уби двама на случаен принцип.


Маас нарече антисемитизма „абсолютен кошмар и ужасен позор, цели 75 години след освобождението на Аушвиц", аргументирайки се, че това е общоевропейски проблем, който изисква усилията на всички членове на ЕС, за да бъде решен.


Според министъра мерките, които Германия планира да приложи по време на своето председателство на Съвета на Европейския съюз и Съвета на Европа, които той ще поеме през тази година, ще включват създаването на европейска мрежа комисари по антисемитизъм и пресичане на престъпленията от омраза и дезинформация в интернет.


Той специално спомена, че Берлин планира „да гарантира, че всички страни членки на ЕС най-накрая ще криминализират отричането на Холокоста" и ще помогнат за създаването на Глобална работна група срещу отричането на Холокоста.


Ангела Меркел заяви, че буквално всяко едно еврейско съоръжение в Германия се нуждае от полицейска защита. Проблемът традиционно се корени в нацисткото минало на Германия и е свързан с десните екстремисти, което подтикна службите за сигурност да засилят борбата си срещу крайните десни през последната година.


Междувременно, някои анализатори смятат, че собствената прекалено слаба имиграционна политика на „отворени врати", която позволи на милион бежанци и мигранти от Близкия изток и Северна Африка да дойдат в страната по време на бежанската криза, също играе роля в процеса.

Станете почитател на Класа