Русия кани Индия за съвместно проучване доставката на енергия от Арктика

Москва покани Ню Делхи да проучват потенциално доходоносните проекти за нефт и втечнен природен газ от Арктика. Това би могло да проправи пътя на Индия да стане първата неарктическа държава, която добива ресурси от региона.


На неотдавнашна конференция в Ню Делхи, действащият руски министър на външните работи Сергей Лавров обяви, че „Русия и Индия работят заедно по геоложки проучвания, което би могло да позволи на Индия да стане първата неарктическа държава, добиваща ресурси в Арктика и да се говори с увереност за перспективите на руско-индийското сътрудничество в Арктика."


Индия е една от малкото големи неарктически държави, освен Китай, която има постоянна изследователска станция в региона. Индийската станция Химадри, е създадена в Шпицберген, Свалбард, в Норвегия през 2008 г., на около 1200 километра от Северния полюс и в момента се занимава с атмосферни, морски, геоложки и климатични изследвания.


Досега изглеждаше, че Ню Делхи гледа Арктическия регион от разстояние, което е странно, като се има предвид потенциалното му значение като източник на енергийни ресурси, като алтернативен морски път, който би могъл да се отвори след климатичните промени в бъдеще и като лаборатория за проучване на метеорологичните модели, които биха могли да окажат влияние върху южноазиатските мусони.


Индийският министър на нефта и природния газ Дхармендра Прадхан, придружен от бизнес лидерите от Coal India (най-голямата компания за производство на въглища в света), посети Далечния изток на Русия в края на миналата година, за да обсъди потенциалното партньорство. Според Прадхан, Индия се нуждае от около 70 милиона тона висококачествени въглища за производството на алуминий и стомана.


Руското министерство на Далечния Изток и Арктика подчерта, че Русия - третият най-голям производител на въглища в световен мащаб - може да предложи онова, от което се нуждае Индия.


Интересното е, че около месец преди посещението на Прадхан, индийският премиер Нарендра Моди посети замръзналия Далечен изток на Русия - първият индийски премиер, посетил региона - където подписа меморандум за намерение за откриване на пълноправен морски път между източния пристанищен град на Русия на Владивосток и Ченай на източното крайбрежие на Индия, разположено на над 10 000 километра.


В допълнение към въглищата, Индия е и един от най-големите и най-бързо развиващите се пазари на втечнен природен газ (ВПГ) и иска да получи дял от руския ВПГ от Арктика. Прадхан заяви, че Индия може да се присъедини към арктически проект за втечнен природен газ, ръководен от руския енергиен гигант Novatek.


Очевидно е, че Индия има желание да диверсифицира доставките си за втечнен природен газ, понастоящем насочени от Иран през Пакистан - регион, който е непрекъснато проблемен - и вместо това се насочва към Арктика.


И накрая, суровият петрол е друга област, в която Индия прояви интерес да инвестира в проекти с Vostok Oil, съвместно предприятие между руския петролен Роснефт и частния производител на петрол Neftegaz holding (NGH), въпреки че подробностите тепърва ще бъдат публикувани.


Това би могло да добави ново измерение към сегашното индо-руско стратегическо партньорство, което съществува от съветската епоха, дори когато Ню Делхи едновременно поддържа отношения с Вашингтон.

Станете почитател на Класа