Джордж Сорос: Тръмп е мошеник и краен нарцисист

Джордж Сорос обяви, че ще инвестира 1 милиард долара в проект за университетска мрежа с цел мобилизация срещу "настоящите и бъдещите диктатори", както и срещу глобалното затопляне, предаде Франс прес.

 

"Оцеляването на отворените общества е заплашено и ние сме изправени пред една още по-голяма криза: промените в климата", каза американският милиардер филантроп на традиционната вечеря, която дава всяка година в кулоарите на Световния икономически форум в Давос. Сорос нарече проекта "Университетска мрежа за отворено общество" "най-важния в (своя) живот".

Всички университета в света могат да участват в инициативата, отбеляза американският милиардер. Той посочи като приоритет "местата, където липсва качествено образование, и пренебрегнатите (общности)".

Сорос изрази съжаление, че Китай, Съединените щати и Русия са управлявани от "настоящи или бъдещи диктатори", а "авторитарните лидери се увеличават".

"Най-голямото и плашещо отстъпление" е в Индия, където премиерът Нарендра Моди, "създава хиндуистка националистическа държава", отбеляза той.

Американският милиардер нарече президента Доналд Тръмп "мошеник и краен нарцисист", който е "прегрял" икономиката на САЩ.

 

 

"Една прегряла икономика не може да бъде опазена дълго време в състояние на кипене", предупреди той, предаде БТА.

Джордж Сорос, който тази година навършва 90 години, е роден в Унгария в еврейско семейство, което бяга от нацистките преследвания. Известен със своята спекулативна атака срещу британската лира през 1992 г., той стана мишена на националистите и авторите на конспиративни теории в Европа и Съединените щати, отбелязва Франс прес.

Станете почитател на Класа