Край на новогодишната пукотевица?

Цели 4 500 тона фин прах ще замъглят новогодишното небе само в Германия. Причината: милионите фойерверки. Любителите на новогодишната пукотевица бранят на живот и смърт това развлечение,

но дните му изглеждат преброени.

 

 

 

Бум, бум, бум! С наближаването на празниците наближава и голямата пукотевица. Стотици милиони евро ще бъдат похарчени за фойерверки, десетки хиляди тона фини прахови частици и въглероден двуокис ще замъглят новогодишното небе.

Точните числа за Германия: тази година от продажбата на фойерверки се очаква оборот от 130 милиона евро, а според Службата за опазване на околната среда, в атмосферата ще попаднат 4 500 тона фин прах. Ако екстраполираме тези числа поне за европейските държави, картината става още по-потискаща.

"Вече няма да продаваме фойерверки"

Любителите на новогодишната пукотевица бранят на живот и смърт това свое традиционно развлечение, но неговите дни (по-скоро години) са преброени. Фирми, общини, защитници на животните, граждански инициативи все по-масово обявяват война на фойерверките. Тези дни екипът на супермаркета „Майерс-Едека“ в германския град Ноймюнстер оповести във Фейсбук следното: „Животните, наши приятели в „Майерс-Едека“, решиха единодушно - тази година при нас НЯМА да се продават фойерверки. Ние решихме да изплатим един свой дълг към тези влажни нослета и към цялата природа. И затова вече няма да даваме принос за огромното замърсяване с фин прах и за тежките страхове на животните". Магазини на „Едека“ в още два германски града ще последват този пример.

 

Фойерверк

 

Голямата верига строителни хипермаркети „Хорнбах“ също реши да не продава повече фойерверки. Говорител на фирмата заяви: „Дълго обсъждахме въпроса и накрая решихме да извадим фойерверките от асортимента си през 2020 година". Друга верига строителни супермаркети, „Веркерс Велт“, спира продажбата на фойерверки в град Мьолн. Същото решение още миналата година взе голямата верига супермаркети Rewe в Райнланд-Пфалц.

Мерки вече взимат и редица германски градове. В Хамбург през Новогодишната нощ фойерверките са забранени в част от центъра на града. В Мюнхен забраната важи за целия Стар град и пешеходната зона. В Кьолн, Щутгарт и Хановер също ще има „зони, свободни от фойерверки".

 

Улица в Берлин след новогодишната пукотевица

 

Дали наистина си имаме работа с трайна тенденция в търговския бранш? От Съюза на търговците HDE са предпазливи: „Нямаме сведения“. В Съюза на пиротехническата индустрия също нямат информация колко големи вериги са решили да не продават фойерверки, но се надяват продажбите да се задържат на миналогодишното равнище.

Обрат?

Хилядите тонове фини прахови частици и въглероден двуокис, които се отделят в резултат от фойерверките, сериозно развалят въздуха, който дишаме. Ето защо германската организация „Екопомощ“ предлага фойерверките да бъдат забранени в онези 98 града, където редовно се преминава горната допустима граница. В същия дух са и редица местни петиции. Но срещу фойерверките водят битка не само еколозите. Защитниците на животните непрекъснато напомнят, че новогодишната пукотевица причинява страх и панически състояния не само у домашните, но и у дивите животни.

Изпълнителният директор на Съюза на пиротехническата индустрия Клаус Готцен смята, че забраните са неправилна мярка, защото еко-дебатът се водел несериозно. Според него, замърсяването с фин прах и въглероден двуокис е минимално в сравнение с други причинители. Колкото до нараняванията, Готцен твърди, че те се дължат главно на злоупотреба с алкохол и сбивания, а не на легално закупени фойерверки.

За сведение: жертвите на терористични покушения в Германия през 2018 бяха по-малко от жертвите на фойерверки.

 

 

 

ЧНГ - кой как празнува по света

 

 

Weihnachten in Bulgarien Banitza Banitsa (Taratorki - Fotolia.com)

 

България

  • На новогодишната трапеза в България не бива да липсва традиционната баница с късмети. Най-разпространеният обичай, свързан с нея, е поставянето на дрянови пъпки, които се наричат за здраве, късмет, благополучие, успехи и плодородие. Друг обичай е сурвакането - деца обикалят къщите с украсена дрянова пръчка и с леко потупване по гърба пожелавят на близките си здраве и късмет през Новата година.

Bildergalerie Wie die Welt Silvester feiert Bulgarien (picture-alliance/dpa/V. Donev)

Шоплук

  • С благоденствието през Новата година е свързан и един друг ритуал в България: прогонването на злите духове. Кукерите, танцьори в ритуални маски, танцуват по улиците, за да плашат лошите сили и да пъдят студа. А за плодородие и здраве извършват обредни действия като оран, сеитба и други. На снимката: участници в традиционния Международен кукерски фестивал "Сурва" в Перник.

Flash-Galerie Silvester Party Zuhause (BilderBox)

Германия

  • За късмет, пари, любов и щастие германците си подаряват розови марципанови прасенца и леят олово. По фигурките, които се получават от излятото олово, се гадае за бъдещето. В Германия са се запазили и различни локални новогодишни обичаи.

Bildergalerie Wie die Welt Silvester feiert Neujahrsschießen (picture-alliance/dpa/P. Seeger)

Шварцвалд

  • Точно в 8:00 часа на първи януари в областта Шварцвалд-Баар пехотинци от историческия Гренадирски корпус възвестяват настъпилата Нова година с топовни салюти. Ритуалът води началото си от далечната 1633 година и напомня за зимната обсада на Вилинген от шведски и вюртембергски войски.

Bildergalerie Wie die Welt Silvester feiert Spanien (picture-alliance/dpa/J.M. Garcia)

Испания

  • На прага между старата и новата година испанците изпълняват един стар ритуал: едновременно с ударите на часовника, отброяващи последните мигове от старата година, те сдъвкват по едно зърно грозде - общо 12 на брой. Който сбърка при броенето, рискува късметът да му изневери през Новата година. Специално за този обичай в испанските супермаркети се продават пакетчета с по 12 гроздови зърна.

Silvesterchläuse in der Schweiz (picture-alliance/dpa/R. Kühne)

Швейцария

  • В швейцарския кантон Апенцел облечени в традиционни носии "коледари" (Silvesterschläuse) обикалят от къща на къща, за да поздравят селските стопани с настъпването на Новата година. На главите си носят пищно украсени шапки с мотиви и сцени от живота на местните хора, а към носиите им са прикрепени звънци. "Коледарите" пеят и танцуват, в замяна на което биват дарявани с храна, топли напитки и пари.

Bildergalerie Wie die Welt Silvester feiert Russland (picture-alliance/dpa/N. Anton)

Русия

  • След новогодишното приветствие на президента, излъчвано по телевизията, идва ред на новогодишния тост. Много руснаци излизат по площадите на големите градове, където вдигат наздравица. Тъй като руската православна църква следва не Грегорианския, а Юлианския календар, руснаците празнуват Коледа на 7 януари - седмица след Нова година.

rote Unterwäsche Dessous Brauch Brauchtum Silvester (picture-alliance/dpa/P.Seeger)

Италия

  • Две неща не трябва да липсват в новогодишната нощ на италианците - традиционният джолан с леща и... червеното бельо. Смята се, че то е гарант за щастливи и успешни дни през Новата година. Затова в дните преди празника витрините на магазините "почервеняват" - от дантелените бикини до боксерките, всичко трябва да бъде в червено.

Bildergalerie Wie die Welt Silvester feiert Brasilien (picture-alliance/dpa/M. Sayao)

Бразилия

  • На прочутия плаж Копакабана в Рио де Жанейро се стичат хиляди хора, привлечени от пищната заря. Традицията повелява да се носят бели одежди - цветът на мира, чистотата и невинността гарантира успешния старт в Новата година.

China Neujahr (AP)

Китай

  • В Китай обикновено украсяват домовете си с огромни фенери, а коледното дръвче се нарича Дърво на светлината. Китайските малчугани получават подаръците си едва в края на януари, когато е китайската Нова година.

Bildergalerie Wie die Welt Silvester feiert Japan (picture-alliance/dpa/K. Ida)

Япония

  • Този танц с топка се нарича "Кемари". Традиционно се изпълнява в началото на новата година от актьори, облечени в исторически костюми. В празничното меню на японците не бива да липсват традиционните лепкави оризови топки "Мочи", които обещават дълъг живот.

Станете почитател на Класа