Пентагонът отрича Тръмп да обмисля удвояване на войските в Близкия изток

Пентагонът опроверга твърденията, че администрацията на Тръмп обмисля да увеличи американските сили в Близкия изток с до 14 000 военнослужещи, което би удвоило броя на войниците, разположени в региона.

 

The Wall Street Journal съобщи в сряда, че Белият дом проучва възможността да изпрати 14 000 войници в допълнение към десетки военни кораби и друг хардуер в Близкия изток, под предлог, че за да противодейства на „иранската заплаха".

 

Позовавайки се на американски служители, в доклада на WSJ се казва, че се очаква Тръмп да се произнесе по въпроса до края на този месец и че той все още може да се съгласи на по-малък брой войски. Този ход би могъл да нажежи напрежението между Вашингтон и Техеран, който видя на собствения си праг масивно увеличение на войниците на САЩ с 14 000 американски военни, разположени в региона между май и октомври.

 

Малко след излизането на доклада обаче той бе отречен от говорителката на Пентагона Алиса Фарах.


„Това отчитане на WSJ е погрешно. САЩ не изпращат 14 000 военнослужещи в Близкия изток, за да се противопоставят на Иран ".


Тъй като мнозина от Twitter изтъкват, че първоначалният доклад казва, че Тръмп все още претегля опцията, Фарах по-късно поясни, че САЩ дори не обмислят изпращането на хиляди допълнителни войски в района.


Въпреки това остава въпрос на спекулации дали администрацията на Тръмп все още може да увеличи войските, макар и в по-малък мащаб.

 

Напрежението между Иран и САЩ нарасна, след като Тръмп оттегли Америка от забележителното ядрено споразумение, подписано с Техеран през 2015 г., въвеждайки нова партида осакатяващи икономически санкции - наричайки това „кампания за максимум натиск ", насочена към намаляване до нула на вноса на енергия от Иран.


Вече обтегнатата ситуация, взе нов завой в по-лоша посока след атаката на 14 септември срещу саудитската петролна инфраструктура, претендирана от бунтовниците Хути от Йемен, но с обвинение срещу Техеран от Вашингтон. Оттогава САЩ разгръщат военните си мускули с поглед към иранските брегове, разполагайки ударна група на самолетоносачи и оперативна група бомбардировачи в региона, както и извършвайки няколко операции на кибервоенни действия срещу Иран.


Но въпреки настояването на Тръмп, че иска да измъкне САЩ от всички „безкрайни войни", повтарящо се появяват слухове, че Вашингтон е готов да изпрати хиляди войски в Близкия изток, за да се отблъсне „иранската заплаха".

Станете почитател на Класа