Грета пораства и войнстващите еко-либерали са пред загуба на талисмана-тийнейджър

Докато шведската тийнейджърка Грета Тунберг се отправя към Мадрид за срещата на върха по въпросите на климата, признаците на нейното израстване носят загриженост на нейните кукловоди, които се страхуват, че най-голямото й предимство, детството, ще се изплъзне скоро, а няма какво да направят.


Всеки, който има тийнейджър у дома, знае колко необосновани и неочаквани могат да бъдат моментите им на ярост, изстрелвайки емоционални ракети по най-близките цели, без да се съобразяват с последствията и моментално да забравят мотивите за нападението си.


Подкрепена от либерали и еко-воини, открито експлоатирана, шведската тийнейджърка се превърна в талисман за бригадата по измененията на климата, която, макар да обича медийното внимание, което това дете привлича, не успя да я снабди с бронята, от която се нуждаеше за да се справи с първоначално страховитото медийно внимание, което сега се превърна в нещо друго.


Тя пристигна в Лисабон във вторник след трансатлантически преход на 15-метров катамаран, телевизионните екипи командвани от татко й заснеха сцената, и я насърчиха да маха на обожаващите тълпи, събрани да я посрещнат.


Но на събитието липсваше по-раншната спонтанност, гребенът на Грета изглеждаше доста поизносен, а приветстващите изглеждаха някак странни.


Защо пораснали мъже, облечени в костюми и три пъти нейната възраст се събраха, за да стиснат ръката на озадачената тийнейджърка, не е ясно, освен че всичко беше единствено заради снимките.


След ласкателства към хората от Лисабон, от типа „прекрасно място, прекрасни хора, дрън, дрън", Грета продължи с обичайния си дискурс „да спаси света за нашите деца, децата на нашите деца и всеки друг жив човек".


Когато тя заяви мнението, че „всички ние трябва да сме сигурни, че сме от правилната страна на историята, като правим всичко възможно", кратката реч започна да звучи като случайна амалгама от ключови думи, чувани преди и от други високопоставени еко-грижовници от най-новата история, като Ал Гор.


Грета казва, че за първи път е чула за изменението на климата, когато е била на осем години, и се зачудила защо не се прави повече. На тази възраст повечето момичета се чудят дали някога ще видят еднорог и дали Дядо Коледа действително ще подари желаните подаръци на Коледа.

 

Нейните мама и татко, в най-добрата шведска либерална традиция, са отдадени на малката си любимка, избягвайки яденето на месо и пътуването по въздух, по настояване на недоволната им дъщеря.


Първо беше да атаката в Организацията на обединените нации в Ню Йорк, втренчването в Доналд Тръмп със смъртоносен поглед, на което той не обърна внимание, а сега отново е тук и преподава на родителите навсякъде, че трябва да слушат обърканите си деца.


Когато чу, че някои възрастни я смятат за "ядосана", на благосклонната преса в Лисабон, събрала се да погълне всяка нейна дума, тя каза „Ако искат да спрем да се ядосваме, може би трябва да спрат да ни ядосват".


И как, моето малко венчелистче, бихме успели ние - големите лоши възрастни да направим това? Изпълнявайки всяка ваша прищявка, стъпвайки на пръсти в близост до вас, когато не сте в настроение, защото сме направили нещо, с което не сте съгласни? Повечето родители ще се съгласят, че снизхождението поражда просто разглезени деца. Те са смешни по някакъв начин на крехка възраст, но стават непоносими с остаряването.


Да си признаем, ако младата Грета беше една стара Грета, която плава по планетата, проповядвайки на всички за нашите грешки, малко вероятно тя щеше да получи медийното отразяване, от което се ползва в момента. Тя просто ще бъде поредният член на Greenpeace или на Приятели на Земята, които протестират пред двореца на Уестминстър, или пред Шел, или пред една от големите банки.


И затова влюбената преса се страхува, че в не твърде далечното бъдеще ще настъпи денят, когато Грета видимо ще порасне и хората ще я гледат като просто още един възрастен и тутакси ще спрат да обръщат внимание на нейните бълвания.


Тогава онези, които в момента ни я поднасят като някаква еко-светица, ще разберат, че най-голямата ценност на Грета Тунберг не е в това, че е добре информирана, ангажирана или дори ядосана. Нейната продажна стойност е в това, че Грета е дете!


Деймиън Уилсън, британски журналист и специалист по политически комуникации

Станете почитател на Класа