Европейският съюз одобри санкции срещу Турция за сондирането в Кипър

Европейският съюз одобри санкции срещу Турция в отговор на това, което смята за незаконно сондиране край бреговете на Кипър, според изявление, прието от европейските външни министри на среща в Брюксел.


Според AFP, решението включва намаляване на финансовата помощ за Турция с около 164 милиона долара, които първоначално са имали за цел да ускорят реформите, водещи към последващо присъединяване към Европейския блок.


Освен това мерките включват преустановяване на преговорите за споразумение относно въздушния трафик и забраняване на дискусиите на високо равнище с Анкара.


"Провокациите на Турция са неприемливи за всички нас и ние сме на страната на Кипър," каза министърът на европейските въпроси Майкъл Рот, според Шпигел.


ЕС обясни, че в случай, че суверенитетът на неговата страна-членка продължава да бъде нарушаван, той може да разработи други видове мерки срещу Анкара, които могат да бъдат насочени конкретно към компании или лица, участващи в сондирането.


„Съветът приканва върховния представител за външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и ЕК да продължат да работят по възможностите за специфични мерки в светлината на текущите дейности на турското сондиране в Източното Средиземноморие", се казва в изявление на Съвета на ЕС.


От своя страна турското външно министерство нарече решението на ЕС "предубедено", отбелязвайки, че то не взема предвид кипърските турци, които "имат равни права над ресурсите на Кипър".


"Решенията, взети от Съвета по външни работи на ЕС, по никакъв начин няма да повлияят на решимостта на Турция да продължи своите дейности в Източното Средиземноморие", заяви турското външно министерство, цитирано от Anadolu.


През 2011 г. в изключителната икономическа зона на Кипър бе открито находище на природен газ от около 140 милиарда кубически метра.


Турция, която е запазила присъствието си в северната част от този остров от 1974 г. насам, е извършила сондажни операции на площадката.


Правителството на Реджеп Тайип Ердоган настоява за законността на тези действия и потвърждава, че ще гарантира правата на кипърските турци дори с използването на въоръжените сили.

Станете почитател на Класа