Урсула фон дер Лайен ще подаде оставка от германското правителство

Часове преди ключовия вот в ЕП Урсула фон дер Лайен обяви, че ще подаде оставка като министър на отбраната на Германия независимо от резултата.

Фон дер Лайен се бори за председателския пост в Европейската комисия, като дебатите и гласуването на кандидатурата й предстоят на 16 юли.

"Бих искала утре да спечеля доверието на Европейския парламент. Независимо от изхода, в сряда ще се оттегля като министър на отбраната, за да вложа всички сили в служба на Европа. Изпитвам дълбока благодарност за годините, посветени на Бундесвера" - това послание, подписано от Фон дер Лайен се появи в Twitter-профила й в понеделник.

 

урсула фон дер лайен

 

Тя посочва още, че канцлерът Ангела Меркел е информирана за решението и ще предприеме "нужните стъпки за отговорен преход в интерес на армията и сигурността на Германия".

Все още не е ясно кой може да наследи Урсула фон дер Лайен начело на Министерството на отбраната. Сред спряганите кандидати за поста са министърът на здравеопазването Йенс Шпан, както и експертите по отбраната към ХДС Йохан Вадефул и Хенинг Оте.

За да бъде избрана за преседател на ЕК, германката се нуждае от абсолютно мнозинство от поне 374 евродепутати. До момента Социалистите и Либералите (съответно със 154 и 108 гласа) не са заявили окончателно решение дали ще гласуват подкрепа за кандидатурата й.

Ако тя бъде избрана, ще е първата жена начело на Европейската комисия.

Станете почитател на Класа