Село в Норвегия иска да стане първата в света „зона свободна от часове“

Жителите на Сомаро, малко норвежко селище, разположено зад Полярния кръг, подадоха петиция до властите за официално премахване на часовете и така то да се превърне в първата в света „свободна от часове зона", съобщава мрежата NRK.


По-рано този месец се проведе събрание, на което присъства почти цялата общност - около 300 души - които изразиха подкрепата си за предложението. Миналия четвъртък петицията беше предадена на местен член на парламента, според портала Gizmodo.


Идеята е всеки жител на този град да може да извършва дейността си по желаното от него време, независимо от часовете, казва Кел Ове Хвединг, организатор на инициативата. По тези северни ширини понятието ден се различава от останалия свят - тук слънцето изгрява и залязва само веднъж годишно, пораждайки явления като полярната нощ и полунощното слънце.


Така, ако мярката бъде приложена, магазините ще могат да отварят врати, когато на техните собственици им изглежда най-подходящо и местните жители ще започнат да се срещат свободно и спонтанно, вместо в предварително определено време.


"Нашата цел е да постигнем гъвкавост 24 часа на ден, 7 дни в седмицата, така че ако искате да косите тревата в четири сутринта, тогава го правите", дава пример Хвединг, заявявайки, че той възнамерява да разшири мярката и за училища и работни места.


Предложението събра и критики от експерти, които предупредиха за опасностите, които тази идея може да доведе за здравето.


"Проблемът е, че хората не са еволюирали в Арктика, а телата ни са се адаптирали към 24-часовия цикъл, генериран от ротацията на Земята", обяснява Хане Хофман, професор в Мичиганския държавен университет и изследовател на циркадните ритми. "Не можем да се противопоставим на еволюцията и това, което те опитват да направят е против това, което сме програмирани да правим", добавя той.


Метаболитните процеси в нашето тяло се регулират от серия хормони, които реагират на светлината и часовото време на деня. Следователно, когато тялото се дефазира от ума, се появява рисков фактор за някои заболявания и състояния, предупреждава Хофман.


Като се имат предвид тези съображения, Хвединг твърди, че неговото предложение само цели хората да възприемат времето от друга гледна точка и да действат с по-голямо спокойствие и импулсивност, като по този начин се избягва стреса.

Станете почитател на Класа