«Това е само първо действие на пиесата»: Европа тръгна срещу САЩ

ЕС планира да разшири взаимодействието с Русия в рубли и евро. Трендът отказ от долара се оказа заразителен, което е свързано с непредсказуемата политика на САЩ. И Брюксел видя заплахата.

Министърът на финансите на Русия Антон Силуанов проведе преговори с вицепрезидента на ЕК по енергетиката М. Шефрович, в рамките на които се договориха да създадат работна група за взаимното разплащане в рубли и евро.

Това сподели официалният представител на Министерството на финансите на Русия Андрей Лавров.

 

https://i2.wp.com/bultimes.com/wp-content/uploads/2019/06/%D0%94%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%80.jpg?w=768&ssl=1

 

Както подчертаха страните, използването на националните валути ще занижи рисковете за руските и европейските предприемачи. Москва и Брюксел също са обсъдили участието на европейски предприемачи в реализирането на национални проекти в Русия.

Трендът дедоларизация се появи заради САЩ

В последните няколко години трендът дедоларизация на икономиките в света става все по-явен. Както по-рано заяви Александър Просвиряков от Whitestone Capital, от долара са започнали да се отказват и други страни, които искат да се обезопасят от непредсказуемата политика на Вашингтон, който въвежда санкции срещу опонентите си. А това е напълно актуално и за Европа.

През миналата година Вашингтон въведе мита върху стоманата и алуминия, обвинявайки Брюксел за създаването на «ужасни бариери» пред американските компании. САЩ едностранно излязоха от споразумението за ядрената програма на Иран и въведоха санкции срещу Техеран.

През тази години Тръмп започна да заплашва с въвеждането на нови мита, ако ЕС не се откаже от субсидирането на компанията Airbus.

Руско-европейското сътрудничество също е под заплаха, Белият дом се опитва да попречи на «Северен поток-2» и принудително натрапва на ЕС американския втечнен газ.

«Ако имаме 10 валути и малка част от всяка от тях, ще се чувстваме значително по-защитени. Ако държим всичко в долари, можем да изгубим всичко», подчерта Просвиряков.

ПРИМЕРЪТ НА РУСИЯ Е ЗАРАЗИТЕЛЕН

Към курса на Русия за дедоларизация вече се присъединиха Иран, Китай, Турция и Индия. Всяка от тези страни в една или друга степен пострада от натиска от страна на САЩ.

Икономическият експерт Антон Шабанов сподели:

«Ние все още не сме преминали към пълноценен вариант, защото по-рано решихме да пуснем облигации в юани. Надявам се да успеем да го направим това», заяви той.

Главата на Сбербанк на Русия Герман Греф е убеден, че алтернативните финансови инструменти ще бъдат открити в близките години.

Олег Сухарев от Института за икономика към РАН допуска, че към разплащане с националите валути могат да се присъединят страните, влизащи в ЕАЕС и Митническия съюз. Напълно е възможно тази практика да бъде възприета и от страните от ШОС.

«Това е първият акт от пиесата, която може да се нарече «залезът на долара и американската империя», поясни той.

 

 

Петя Паликрушева, News Front

Станете почитател на Класа