Немските медии предупреждават за новата руска ракета "за края на света"

Въпреки че Студената война е далеч в миналото, надпреварата във въоръжаването между великите сили продължава "без прекъсване". А там, както и в областта на свръхзвуковите оръжия, Русия е безспорен лидер, казва немското списание Щерн. Това се дължи до голяма степен на новата ракета PRS-1M, "оръжие за края на света", според медията.


"PRS-1M е истинско оръжие на Деня на страшния съд, което може да се използва само във война, чиято цел е да унищожи света", казва Гернот Крампер, автор на статия, публикувана в медията в понеделник. " Тежкото руско оръжие има само една задача: то е предназначено за евентуална ядрена война и е предназначено да прихваща американски атаки", казва Крампер.


Колумнистът също така подчертава, че PRS-1M, който може да достигне скорост до четири километра в секунда (14,500 километра в час), е най-бързият снаряд в света и "много по-смъртоносен" от своите предшественици, тип 53T6. "Новите хиперзвукови оръжия в арсенала на Кремъл са толкова бързи, че американската отбрана не може да ги улови", казва авторът.


PRS-1M е част от системата за противоракетна отбрана Амур А-135, разположена в района около Москва. Тя е в състояние да прихваща междуконтинентални балистични ракети на разстояние повече от 100 километра и на височина между 5 и 50 километра. Първите му тестове бяха проведени успешно през февруари миналата година.


"Няма никакво съмнение, че тази противоракетна ракета - както и всички компоненти на руската противоракетна система - ще могат да изпълнят задачата си да гарантират солидната защита на Москва и окръга", каза тогава командващият. на противоракетното звено на руските авиокосмически сили, полковник Андрей Приходко.

Станете почитател на Класа