САЩ може да намалят някои търговски ограничения за Huawei

След като тази седмица обявиха включването на Huawei в своя "Списък на предприятията", което ще попречи на китайския телекомуникационен гигант да купува части и компоненти от американски компании без одобрението на правителството, Министерството на търговията на САЩ не изключва редуцирането на някои ограничения, съобщава Ройтерс, цитирайки говорителката на министерството.


По-конкретно, Министерството може да издаде временен генерален лиценз, който да даде време на компаниите и хората, които имат оборудване на Huawei, да поддържат надеждността на своите комуникационни мрежи и оборудване, каза говорителката.


Този възможен лиценз ще продължи 90 дни и няма да се прилага за нови транзакции.


В сряда, Министерството на търговията на САЩ обяви включването на компанията и нейните 70 филиала в нейния така наречен „Списък на предприятията", като по този начин ще й попречи да придобива части и технологии от американски компании, без предварителното съгласие на правителството на САЩ.


От своя страна, същия ден президентът Доналд Тръмп обяви "национална извънредна ситуация" за заплахи срещу американските технологии и подписа заповед, с която се забранява на компаниите в неговата страна да използват телекомуникационно оборудване, произвеждано от компании, които представляват риск за националната сигурност. Това проправя пътя за пълна забрана на продуктите на Huawei.


Китайската компания нарече заповедта "неразумна".

Станете почитател на Класа