Тръмп:“ Санкциите срещу Венецуела могат да бъдат много по-строги"

Американският президент Доналд Тръмп заяви по време на съвместно изявление с бразилския си колега Жаир Болсонаро, че санкциите срещу Венецуела могат да бъдат "много по-строги".


"Можем да бъдем много по-строги, ако трябва да го направим," каза президентът на САЩ в деня, когато венецуелската генерална минна компания (Minerven) бе добавена към списъка на санкциите на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC).


Освен това той добави, че това, което се случва във Венецуела, е "позор". "Това е една от най-богатите страни в света и сега е в бедност", каза той.


Тръмп повтори в Белия дом, че "всички опции са възможни по отношение на Венецуела", и призова военните да прекратят подкрепата си за Николас Мадуро, когото той описва като "кукла на Куба". "Последният час на социализма в нашето полукълбо дойде", добави той.


"Ние имаме сходни визии, САЩ и Бразилия са двете най-големи демокрации в Западното полукълбо, Венецуела е взаимен приоритет, моята благодарност към Бразилия за признаването на Гуайдо за временен президент и за усилията да се нахранят венецуелците", каза Тръмп.


От своя страна, Болсонаро избягва да говори за евентуална военна намеса. "Има някои въпроси, които, ако бъдат разкрити, престанат да бъдат стратегически, този въпрос не може да бъде оповестяван публично."


„Говорихме за възможността Бразилия да бъде голям съюзник извън НАТО, а напоследък оставяме храната да бъде отнесена от американците към Боа Виста, столицата на Рорайма" - каза той.


Тъй като отношенията между Вашингтон и Каракас се влошават, допринасяйки за напрежението на границата между Бразилия и боливарската нация, двамата лидери стоят твърдо за кръстоносен поход срещу правителството на Мадуро.


Бразилия и САЩ бяха сред първите държави, признали лидера на опозицията от Венецуела Хуан Гуайдо за "президент на Венецуела". Но докато Вашингтон не изключва военна намеса, за Бразилия този вариант не е сред плановете им.

Станете почитател на Класа