Две водещи германски банки преговарят за сливане

Deutsche Bank и Commerzbank, две от водещите финансови институции в Германия, потвърдиха в изявление, че започват преговори за "потенциално сливане" на предприятията, като част от прегледа на стратегическите им възможности. Това ще включва създаването на голяма национална банка.


Изпълнителният директор на Deutsche Bank, Кристиян Севинг, обяви в началото на преговорите, че това е тема от голям интерес за Германия и Европа. Банкерът каза, че в момента той не знае дали сделката ще бъде сключена и е необходимо внимателно проучване.


Смята се, че президентът на Дойче Банк, Пол Ахлейтнер, ще подкрепи силно идеята за сливането, тъй като това ще позволи на банката му да се конкурира отново с гигантите на Уолстрийт, каза Дойче веле.


От своя страна говорителят на Дойче Банк, Йорг Айгендорф, заяви, че неговата организация ще използва необходимото време преди решението, като заяви, че трябва да проучи всички подробности: "Детайлност, а не скорост", добави той.


Възможният съюз се обсъжда публично през последните месеци и поражда опасения, тъй като може да окаже влияние върху работната сила на двете банки. Анализаторите предполагат, че 30 000 или дори повече работни места ще трябва да бъдат премахнати, за да се получи по-конкурентоспособна институция.


Ако преговорите са успешни, банката ще има активи на стойност над два трилиона долара и ще има повече от 38 милиона клиенти, физически и юридически лица.


Deutsche Bank се нарежда на първо място в германската банкова система по отношение на активите, докато Commerzbank е четвъртата по големина кредитна институция в страната.

Станете почитател на Класа