Пакистан тества ново "интелигентно оръжие с разширен обхват" на фона на напрежението с Индия

На 12 март Пакистанските военновъздушни сили проведоха успешен тест на новото „интелигентно оръжие с разширен обхват", инсталирано на изтребители JF-17 Thunder, съобщиха местните медии.

 

"Успешният тест даде на JF-17 Thunder много мощна и сигурна възможност да достигне, ден и нощ, до няколко цели с прецизна точност", се казва в изявлението на PAF. Посочено е, че оръжието е "развито, интегрирано и квалифицирано" благодарение на усилията на пакистанските учени и инженери.

 

Властите също така издадоха кратък видеоклип за теста, който обхваща пускането на ракета "въздух-земя" от пакистански изтребител китайско производство JF-17 Thunder,. Снарядът улучва определената зона в тестов полигон. Видеото завършва с изображение на кратера, образуван след експлозията.

 

Началникът на генералния щаб на PAF, маршал Муджахид Анвар Хан, похвали и поздрави специалистите за техните усилия. "Пакистан е миролюбива нация, но ако бъде подложена на агресия от страна на противника, ще реагираме с цялата си сила", предупреди той.


Тестът се проведе на фона на напрежението между Пакистан и Индия, което започна в края на февруари след самоубийствен атентат в района на Кашмир, управляван от Индия, в който бяха убити повече от 40 полицаи. Атаката е била извършена от войнстваща група, базирана в Пакистан, което подтикна Индия да извърши трансгранични въздушни нападения над лагерите й. Пакистан отговори на тази операция, като бомбардира цели на територията на Индия.

Станете почитател на Класа