Грандиозното тройно явление на „Кървавата суперлуна“

В нощта на 20 срещу 21 януари, естественият спътник на нашата планета бе „оцветен" в червено, по време на пълно затъмнение, давайки място на така наречената Кървава суперлуна. Това бе комбинация от три астрономически събития едновременно: пълно лунно затъмнение, „кървава луна" и „суперлуна".

 

Явлението се видя изцяло от американския континент, както и от западните региони на Европа и в Северозападна Африка. Не бе необходимо да се вземат специални предпазни мерки, когато се наблюдава, тъй като луната не бе достатъчно ярка, за да повлияе отрицателно на очите, както в случай на слънчево затъмнение.


Мътният червен цвят, който оцветява земния сателит, е оптичен ефект, който се случва, когато нашата планета е между Слънцето и Луната, а тя се намира в най-тъмната зона на сянката на Земята. Тогава настъпва пълното лунно затъмнение, но Луната не е напълно невидима, тъй като малко слънчева светлина се пречупва от земната атмосфера и достига Луната, заобикаляйки Земята.


По този повод затъмнението се появи в близост до перигея на Луната, точката на орбитата й, когато е най-близо до нашата планета. Това означава, че нашият спътник изглежда малко по-ярък и по-голям от нормалното, събитие, известно като "суперлуна".


Това астрономическо събитие ще се състои отново на 26 май 2021 година.

Станете почитател на Класа