Макдоналдс изгуби правата си над "Биг Мак" в "правна битка между Давид и Голиат"

Компанията McDonald's Corporation загуби делото за използването на марката "Big Mac" в страните от Европейския съюз, нещо, за което се бореше години наред срещу ирландската верига за бързо хранене Supermac. Службата на ЕС за интелектуална собственост със седалище в Аликанте, Испания, която проучва случая от 2017 г., застана на страната на дружеството от ЕС.

 

Решението на тази служба отменя предоставянето на въпросната марка на McDonald's, като твърди, че мултинационалната верига не е доказала своята „истинска употреба" през петте години преди началото на съдебния процес. През 2017 г. компанията получи и отбеляза междинен успех, като предотврати чрез съда ирландците, които имат само стотина ресторанти, да изпълнят плановете си за разширяване в останалата част от Британските острови и Европа.


Вестник "Телеграф" сравнява спора между двете вериги с битката между Давид и Голиат и каталогизира края му като "унизително поражение" за американския консорциум. От своя страна основателят и изпълнителният директор на ирландската компания Пат Макдонагх заяви, че решението слага край на превъзходството на неговия мултинационален конкурент.

 

Преди няколко месеца, когато бе отбелязана 50-та годишнина на Биг Мак, този двоен хамбургер бе оценен като най-успешният продукт на Макдоналдс, от който се продават 550 милиона всяка година, или 17 всяка секунда.

 

От своя страна, Supermac's, която търси своята международна експанзия, предлага на своите гости аналог, наречен „Mighty Mac". Дори и без пълно съвпадение, американският конкурент в продължение на години поставя законови пречки, претендирайки за твърде твърде много сходство с веригата на McDonald's и нейните продукти.

Станете почитател на Класа