Защо продължават да властват митове за храните ?

Много хора отново и отново повтарят митове и не успяват да се оттърват от своите хранителни навици, казва Мариан Гарсия, фармацевт и испанска писателка, която се интересува от въпроса за храната от 6 годишна. Още тогава тя е подготвяла и закачала плакати по темата на стените на аптеката на родителите си.

 

Един от тези повтарящи се митове е свързан с консумацията на мляко. От една страна са хората, които казват "млякото е дявол, защото съдържа хормони и антибиотици". Тя заявява, че те грешат, тъй като има строг контрол върху неговото производство. "Забранено е даването на хормони на животни в Европа от дълго време, а ако животните получават антибиотици, се оставя да премине необходимото време, преди да използват млякото им за търговски цели".

 

От другата страна са тези, които казват "млякото е задължително и трябва да пиете половин литър мляко на ден, главно на закуска". Тази позиция също не е вярна, казва Гарсия. Както тя обяснява "няма доказателства, че млякото е лошо, нито пък да е от съществено значение".

 

Друг често срещан мит е водата с лимон, широко разпространен сред последователите на така наречените диети за "детоксикация", едно фалшиво понятие. Според Гарсия, "бъбреците, черния дроб, белите дробове са отговорни за премахване на токсините от тялото и ако са интоксикирани, ще трябва да отидете в болницата".

 

И накрая, идва убеждението, че "кафявата захар е по-здравословна от бялата захар". Това е още един фалшив мит, тъй като „в кафявата захар има 98 или 95% бяла захар, а останалата част се състои от меласа", обяснява Гарсия. И макар в този вид захар да има витамини, "не ги търсете в 5% от 5 грама захар, а в други, по-богати на витамини храни", препоръчва тя.

 

Всички тези вярвания и необосновани твърдения показват, че "в основата си искаме да вярваме в магията и просто се нуждаем да вярваме в нещо, така че храната се е превърнала в нова религия", обобщава Гарсия. В този смисъл, тя стига до заключението, че макар културата да отделя много важно място на храната, "ние я зареждаме с космически способности, които нямат никакъв смисъл".

Станете почитател на Класа