Увеличаване на икономическата рецесия и "китайското объркване" сринаха Dow Jones

Основните индекси на Уол Стрийт отбелязаха спад от над 3% във вторник, като част от негативната тенденция, която анализаторите отдадоха на объркване относно настоящото състояние на американските търговски отношения с Китай и опасения за латентна икономическа рецесия.

 

Според CNBC, индустриалната средна стойност на Dow Jones е спаднала със 799.36 пункта (-3.1%), за да приключи на 25 027.07, най-лошия ден от 10 октомври насам. От друга страна, индексът S & P 500 спадна с 2,700.06 пункта, а Nasdaq - с 7,158.43 еквивалентни съответно на 3,2% и 3,8%.

 

След провеждане на срещата в Аржентина с китайския президент Си Дзинпин, , Доналд Тръмп каза, че се е договорил с Пекин за митнически отстъпки, но факт е, че тези думи не съответстват на последващите изявления на неговия главен икономически съветник, Лари Кудлоу.

 

За някои експерти спадовете на индексите на фондовия пазар са свързани с тази несигурност по отношение на търговските преговори. "Пазарът иска новини за конкретни мерки за намаляване на митата, а не само изявления", каза за MarketWatch Брент Шут, главен инвестиционен стратег в NMWMC.

 

От друга страна, в понеделник се случи нещо, което анализаторите смятат за лоша новина: кривата на доходността на американските облигации се обърна за първи път от 2007 г. насам.

 

По-специално, доходността от тригодишните облигации надмина петгодишните, което показва, че инвеститорите имат по-голяма увереност в настоящия икономически растеж, отколкото в бъдещия, тъй като Федералният резерв на САЩ увеличава лихвените проценти.

 

Експертите предупреждават, че това може да е прелюдия към инверсия в кривата на доходността на двегодишните облигации, в сравнение с десет годишните, феномен, който е бил точен предсказател за почти всички икономически рецесии през последния половин век.

Станете почитател на Класа