Русия показва нов космически кораб с атомна електроцентрала

Руската Федерална космическа агенция (Роскосмос) разкри във видеоклип, публикуван на страницата си във Facebook, какъв ще е външният вид на новия космически кораб с атомна електроцентрала.

 

"В момента, Центърът Келдиш работи по разработването на космически кораб с по-мощни двигатели, с ядрени съоръжения от ново поколение, които не изискват електричество или слънчеви панели", обясни той.

 

Според РИА Новости от 2010 г. в Русия се развива проект, който се състои в създаването на модул за енергиен транспорт, базиран на мегаватни атомни електроенергийни системи. Центърът Келдиш и Роскосмос са отговорни за двигателя на този кораб, а проектантският офис Арсенал отговаря за развитието на приложението му.

 

Преди това руската ядрена агенция Росатом съобщи, че възнамерява да направи за 2018 експериментален модел АЕЦ от тип мегавати, за да бъде използван в открития космос.

 

Не за пръв път Русия използва ядрена енергия в този сектор. Между 1970 и 1988 г., Съветският съюз изстрелва 32 космически кораба със съоръжения за термоелектрическа ядрена енергия, както и между 1960 г. и 1980 г. е разработен и тестван двигател за ядрена ракета в Семипалатинск, тестова зона в североизточната част на Казахстан.

Станете почитател на Класа