Тръмп вече не е най-богатият политик в САЩ. Кой го детронира?

Миналата седмица демократът Джей Робърт Прицкер спечели срещу своя републикански съперник и досегашен губернатор на щата Илинойс, Брус Раун, като стана губернатор. Прицкер инвестира 171,5 милиона долара от своя джоб в предизборната си кампания, а когато поеме новата позиция, ще стане най-богатият политик в САЩ на власт, "детронирайки" Доналд Тръмп, съобщава Forbes.

 

В момента богатството на наследника на хотелска верига Hyatt се оценява на 3 200 милиона долара, което надминава 3 100 милиона, които има президентът на САЩ. Според оценките на Форбс инвестицията на Прицкер в предизборната му кампания е най-голямата в историята на страната.

 

В допълнение към финансиране на собствената си кампания, той е похарчил $ 661 000 за подпомагане на други кандидати на демократите и на Комитетите РАС, политически комитети за действие, които набират средства за кандидати, независимо от тяхната официална кампания и нямат правно ограничение за максималния размер на даренията. През 2016 г. Прицкер изразходва повече от 14 млн. долара в подкрепа на демократите и на кандидата им за президент на САЩ, Хилъри Клинтън.

 

Прицкер е израснал в богато семейство с големи ресурси: през 1957 г. чичо му Джей Прицкер основава хотелска верига Hyatt, а баща му Доналд я управлява и се посвещава на нейното развитие. Три години след като завършва Юридическия факултет на Северозападния университет през 1993 г., той основава заедно с брат си Антъни компанията Pritzker Group, която вече има дял в SpaceX.

 

Сестра му Пени Прицкер също е мултимилионер и е била американски секретар по търговията в администрацията на Барак Обама между 2013 и 2017 г.

 

През 2012 г. инвеститорът основа организацията с нестопанска цел 1871, за да подпомогне развитието на стартиращи фирми в цифровата сфера на Чикаго. Според уебсайта й, през последните пет години благодарение на 1871 г. в Илинойс са създадени 7 000 работни места и сега организацията е сред първите десет центрове за технологично развитие в света.

Станете почитател на Класа