CNN: Новият лидер на Куба отива в Русия за оръжие и подкрепа

В четвъртък новият ръководител на Република Куба Мигел Диас-Канел ще пристигне в Русия на официално посещение за първи път, съобщава CNN. Очаква се военното сътрудничество между двете страни да бъде основната тема на разговорите между Диас-Канел и руския му колега Владимир Путин - Хавана очаква да получи заем за закупуване на руски оръжия.

 

 

В четвъртък председателят на Държавния съвет и на Министерския съвет на Куба Мигел Диас-Канел ще пристигне с "историческо" посещение в Русия, съобщава CNN.

Сайтът на телевизионния канал отбелязва, че това е първото посещение на кубински лидер, откакто в страната дойде на власт поколение, което не помни събитията от Карибската криза от 1962 г. Освен това значението на посещението се дължи на търсенето на външна подкрепа от страна на Куба на фона на американските санкции и ограничаването на туристическите екскурзии до острова за граждани на САЩ.

Едновременно с това двете страни традиционно поддържат тесни връзки. Дори по време на Студената война СССР е бил главния покровител на Куба. В предградието на кубинската столица Хавана е най-важният съветски център за електронно разузнаване. Освен това Русия винаги е била важен търговски партньор на Куба.

Независимо от факта, че островът вече не е "арена на военната противпоставяне между суперсилите", очаква се военното сътрудничество да стане една от най-важните теми на преговорите между Диас-Канел и руския му колега Владимир Путин.

CNN предполага, че по време на посещението лидерите ще обсъдят въпроса за предоставяне на Куба на държавен заем от $50 млн., който ще бъде използван за закупуване на руска военна техника.

По-рано, след посещението на вице премиера на Русия Юрий Борисов в Куба, страните подписаха договори, чиято обща сума надхвърли $260 милиона.

Освен това посещението ще бъде възможност за Русия да изрази солидарността си с Куба в конфронтацията й със САЩ. Така Съветът на федерацията на Русия прие заявление за необходимостта от прекратяване на икономическата блокада, наложена от Съединените щати срещу Куба, предава CNN.

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа