Европа под прицела на руските „калибри“

Подводниците „Варшавянка“, оборудвани с крилати ракети „Калибър“, се строят в Адмиралтейските корабостроителници в Санкт Петербург.

Вчера в интервю за CNN, командващият американския флот в Европа и Африка, адмирал Джеймс Фого засили страх сред членките на НАТО. Според него Русия има силен подводен флот и инвестира в подобряването му.

„Руснаците продължават да инвестират в разработването и производството на много ефективни подводници. Те са нашите най-умели опоненти“, заяви адмиралът. Той поясни, че руските подводници „Варшавянка“ от новото поколение са изключително ефективни и представляват голяма опасност. „Те са въоръжени с крилати ракети „Калибър“, това са много ефективни бойни системи. И от местата, където руснаците ще ги задействат, те могат да поразят всяка европейска столица. Ще го направят ли? Не мисля така, но все пак трябва да сме наясно къде се намират във всеки един момент“.

 

 

Според Фого Русия има повече от 40 подводници и повече от 20 от тях влизат в състава Северния флот и са в състояние да оперират в северната част на Атлантическия океан, както и в условията на Арктика. Мисля, че адмиралът е по-добре осведомен от руската „Уикипедия“, на която са ѝ познати едва десетина „Варшавянки“.

Един мой приятел - бивш подводничар, още през 2015 г., забеляза, че сензация не е само залпът по „Ислямска държава“ с крилати ракети от Каспийско море, колкото изстрелванията от Средиземно море, от потопено положение. Дотогава се смяташе, че само американците и британците имат такива технологии. Очевидно Джеймс Фого споделя това мнение.

Преди три години стана очевидно, че никаква американска ПРО няма да спаси европейците, крилатите ракети ще се шмугнат незабелязани. Всъщност целият Стар свят е под пистолета на „Варшавянките“. Именно това бе демонстрирано, когато „Калибрите“ излетяха от водата и се насочиха към Сирия, където удариха обектите на джихадистите. А след това още много пъти, давайки да се разбере, че за нашите подводници подобни залпове са рутинна работа, добре отработена и не засичаща.

Освен това, „Варшавянките“ са дизелови подводници (т.е. евтини в сравнение с ядрените), които отдавна не са считани за ефективна сила в американския флот. Но ние ги съживихме, изградихме доста и сега те представляват реална опасност за НАТО. Тъй като те могат да бъдат навсякъде и то близо до брега. Не е задължително и да са близо - обсегът на „Калибрите“ не е установен точно от нашите „партньори“.

Те могат да бъдат на дежурство в момента не само в Средиземно море. Но и в Черно, в Балтийско море, в Норвежко и в Атлантическия океан. Или може би в Северно или дори в Бискайския залив. Опитайте се да откриете всички, когато има десетки от тях.

Накратко, това е предупреждение, че нашият отговор на всички машинации на американците ще бъде бърз и неочакван – включително и намека за „Варшавянките“, обкръжаващи Европа с плътен полукръг. И може би Америка. Никой, освен един ограничен кръг от хора в Москва, не знае на какво е способен подновеният руски подводен флот.

А Джеймс Фого само предполага.

Превод: В.Сергеев

Станете почитател на Класа